Медіаорганізації закликають Порошенка подолати безкарність у злочинах проти журналістів

Медіаорганізації закликають Порошенка подолати безкарність у злочинах проти журналістів

27 Серпня 2015
3481

Медіаорганізації закликають Порошенка подолати безкарність у злочинах проти журналістів

3481
Медіаорганізації закликають Порошенка подолати безкарність у злочинах проти журналістів
Медіаорганізації закликають Порошенка подолати безкарність у злочинах проти журналістів

Українські медіаорганізації направили Президенту України Петру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади  в Україні і пропозицію проведення наради із цього приводу із залученням очільників силових відомств і суддівського корпусу.  Про це йдеться у зверненні медіаорганізацій, яке наразі зареєстроване в Адміністрації Президента.

 

У своєму зверненні автори нагадують, що 16 вересня 2015 року минає 15 років з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

 

«Ми звертаємося до Вас з проханням зробити все для покарання замовників та усіх причетних до вбивства Гонгадзе, в тому числі і правоохоронців, які недбало або навмисно затягували справу. Крапка у справі Гонгадзе має стати державною гарантією на свободу слова і вираження поглядів для всіх українських журналістів», - йдеться у зверненні.

 

Водночас медіаорганізації констатують, що у 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти журналістів не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки).

 

Автори звернення пропонують  провести 16 вересня в Адміністрації Президента робочу нараду за участі представників медіаорганізацій та рухів, парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, а також очільників силових відомств і суддівського корпусу.  У фокусі обговорення повинні бути  аналіз ситуації і вироблення спільних кроків для подолання безкарності.

 

Далі «Детектор медіа» публікує текст звернення повністю:

 

«Президентові України

Порошенку Петру Олексійовичу

 

Звернення  українських медіа-організацій

 

Шановний пане Президенте, 16 вересня 2015 року минає 15 років з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, який став символом громадянської мужності та відданості професії. Водночас цей день традиційно є днем пам'яті всіх загиблих українських журналістів.

 

Ми звертаємося до Вас з проханням зробити все для покарання замовників та усіх причетних до вбивства Гонгадзе, в тому числі і правоохоронців, які недбало або навмисно затягували справу. Крапка у справі Гонгадзе має стати державною гарантією на свободу слова і вираження поглядів для всіх українських журналістів.

 

На жаль, поки про такі гарантії говорити рано. В 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти журналістів не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013 році - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень - в полоні тоді побували 20 працівників медіа, усі - в Донецькій області. Загалом протягом року у полоні побували 79 журналістів, загинуло 7. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му). Протягом року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8 нападів). За сім місяців 2015 року ІМІ зафіксував 1 випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

Між тим, згідно з даними ГПУ, за 6 місяців 2015 року лише 3 справи по ст. 171 Кримінального кодексу України було розслідувано і дійшло до суду. Це серйозна проблема, яка потребує детального обговорення з Президентом та усіма гілками влади - законодавчою, виконавчою, судовою і, звісно, «четвертою» владою, якою є преса.

 

Звертаємося до Вас з пропозицією провести 16 вересня в Адміністрації Президента робочу нараду за участі представників медіаорганізацій та рухів, парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, а також очільників силових відомств і суддівського корпусу. 

 

У фокусі обговорення: аналіз ситуації і вироблення спільних кроків для подолання безкарності.

 

Відтерміновувати нікуди - незважаючи на зміну влади, ситуація із перешкоджанням журналістській діяльності в Україні не покращується, збільшується кількість злочинів проти журналістів.

 

Національна спілка журналістів України

Томіленко Сергій, перший секретар

 

Незалежна медіа-профспілка

Луканов Юрій, голова

 

ГО  Детектор медіа

Лигачова Наталія, шеф-редактор інтернет-порталу та журналу "Детектор медіа"

 

ГО Центр UA

Рибачук Олег, голова організації

 

Інститут Масової Інформації

Романюк Оксана, директор»

 

Нагадаємо, 16 вересня, в роковини зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, українські медійники закликають колег провести акції солідарності та вшанувати пам'ять всіх загиблих українських журналістів за часи Незалежності.  Цього року пропонується провести акцію під гаслом «Озбройтеся правдою!».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3481
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лиса Гора
3161 дн. тому
А що робити зі злочинами журналістів проти суспільства? З тими тоннами брехні, які вони ллють на спантеличений народ? Хтось відповів хоча б за одну брехню - розкриту, розвінчану, аргументовано і фактажно доведену? Доказів - безліч. Хоч хтось вибачився? Хоч хтось був звільнений?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду