Суд над блогером Коцабою перенесено на серпень

Суд над блогером Коцабою перенесено на серпень

20 Липня 2015
1855

Суд над блогером Коцабою перенесено на серпень

1855
Суд над блогером Коцабою перенесено на серпень
Суд над блогером Коцабою перенесено на серпень

17 липня суддя перервав судове засідання Івано-Франківського міського суду в справі місцевого блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у держзраді, через суперечку у залі суду і переніс засідання на 17 серпня. Про це повідомляє агенція новин «Фіртка».

 

Перед початком засідання суду Руслан Коцаба, за повідомленням агенції, звинуватив прокурора у тому, що той на минулому засіданні провокував свідків.  «Переконайте прокурора, що цей фарс потрібно зупинити», - закликав пан Коцаба.

 

17 липня суд мав допитати чотирьох свідків.  Перший свідок, боєць 80 аеромобільної бригади, розповів, що наразі є демобілізованим. Заяву Руслана Коцаби із закликом проти мобілізації він бачив та впевнений, що заяви такого плану «впливають на небажання чоловіків мобілізовуватись».

 

Він стверджє, що пребуваючи на Сході, бачив солдатів регулярної армії РФ, документи вбитих російських вояків, людей з татуюваннями «за ВДВ Російської Федерації», а також  - збрю російського виробництва. Також свідок процитував слова бійців, які вважають, що «краще б Коцабу не закривали, а віддали їм». Мовляв, вони знють, що з ним зробити.

 

Руслан Коцаба на почуте вигукнув, що йому таким чином погрожують вбивством.

 

Відповідаючи на питання адвоката блогера Тетяни Монтян, свідок відповів, що знає осіб, які відмовились від мобілізації через звернення Руслана Коцаби, однак назвати їхні імена не може.

 

Другий свідок повідомив, що відеозвернення бачив, коли перебував поранений у госпіталі. Він підтвердив, що відео сприяло зриву мобілізації. У судовій залі виникла суперечка. Авокат пана Коцаби назвала свідка надекватним. Виникла словесна перепалка, через неадекватну поведінку суд завершив судове засідання. Двоє свідків, які з'явились до суду, так і не були допитані.

 

В коридорі пані Монтян продовжила сварку і поцікавилась, чи свідок «дружить з головю». «Сказати в судові залі людині, що ви її вб'єте. Це чим треба думати. Те, що суд дозволяє відверто погрожувати підсудному, свідчить про те, який це суд. Одразу було видно, що цей свідок неадекватний», - заявила Тетяна Монтян.

 

Наступне судове засідання має відбутись 17 серпня.

 

Нагадаємо, 30 червня Івано-Франківський міський суд залишив блогера Руслана Коцабу, якого збвинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил України, під арештом на 60 діб - до 28 серпня.

 

3 червня міський суд залишив його під арештом на 60 діб - до 3 серпня. Раніше Івано-Франківський міський суд залишив пана Коцабу під арештом до 6 червня.

 

3 червня в Івано-Франківському суді продовжився допит свідків у справі блогера Руслана Коцаби. У  суд з'явилися та дали свідчення четверо свідків. На засіданні були присутні представники ОБСЄ та активісти «Правого сектору». Суддя Івано-Франківського міського суду Леся Зеленко оголосила перерву у слуханнях до 30 червня через «невідповідну поведінку» адвоката підсудного Тетяни Монтян.

 

Як писала «Детектор медіа», пан Коцаба у січні записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

Адвокатом блогера є Тетяна Монтян. 

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдилозаяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Фіртка»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду