Українським медіа було би простіше, якби влада визначила своє ставлення до війни – Сергій Рахманін

Українським медіа було би простіше, якби влада визначила своє ставлення до війни – Сергій Рахманін

16 Червня 2015
2015

Українським медіа було би простіше, якби влада визначила своє ставлення до війни – Сергій Рахманін

2015
Українським медіа було би простіше, якби влада визначила своє ставлення до війни – Сергій Рахманін
Українським медіа було би простіше, якби влада визначила своє ставлення до війни – Сергій Рахманін

Заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня. Україна», автор і ведучий програми «Гра в класику» на телеканалі ZIK Сергій Рахманін вважає, що українським медіа було би простіше формувати свою редакційну політику, зокрема домовитися про термінологію конфлікту, якби влада визначила своє ставлення до цієї війни. Таку думку він висловив під час чат-конференції в інтернет-виданні «Главред».

 

На думку пана Рахманіна, в українських медіа немає поширеної практики перекручування фактів, а є радше певні помилки. Що стосується роботи російських пропагандистів, то український медіа-експерт вбачає в ній як фахову цинічну робота, так і незграбну й неохайну.

 

Подаємо низку запитань учасників чату щодо висвітлення війни і відповідей на них Сергія Рахманіна:

 

- Ваше враження, наскільки наші медіа насправді об'єктивні та чесні у висвітленні цієї війни? Чи не творять вони так само міфи, чи не перекручують факти, як російські ЗМІ?

- Я би не узагальнював, тому що насправді треба говорити про різний підхід різних медіа та журналістів. Я би не сказав. що має місце поширена практика перекручування фактів, я би радше говорив про певні помилки. А щодо міфів, то мені здається, що є два джерела продукування міфів: соціальні мережі і політикум. Журналісти точно не входять до топ двійки продукування міфів. І суб'єктивно, завжди коли є війна, є людська потреба творити міфи. Це неминуче під час будь-якої війни в будь-якій країні.

 

- Пане Сергію, маю питання щодо термінів. 1) Чи правильно називати нинішню війну на Донбасі «вітчизняною»? 2) Який термін краще вживати щодо тих, хто воює проти української армії: бойовики, терористи, сепаратисти, інше? 3) Ким наразі є мешканці Донбасу: вороги, заручники ситуації, посібники терористів? П.С.: Можливо, варто нашим медіа домовитися, щоб не було розбіжності у термінах, як вам здається? Дякую.

- Нашим медіа було б простіше домовитися про терміни, якби влада визначила своє ставлення до цієї війни. Якщо це війна, то чому вона називається АТО? А АТО не може бути «вітчизняним» - це нонсенс. Якщо це терористи, то чому ми домовляємося з ними про можливість проведення виборів? Якщо це сепаратисти, то чому українська влада припускає, що сепаратисти за певних умов можуть бути обраними до українських органів місцевого самоврядування. обиратися мерами міст, і чому з ними треба погоджувати призначення прокурорів? Стосовно мешканців Донбасу, тут дуже важко говорити про якесь узагальнення. Я думаю, що там є і заручники ситуації, і посібники терористів, і просто розгублені люди, які взагалі не дуже розуміють, що відбувається.

 

- Вітаю. Що думаєте про роботу російських пропагандистів, і яка їхня вигадка вас найбільше вас розсмішила чи здивувала своєю неймовірністю?

- Насправді російські пропагандисти послуговуються різними методами. Якщо оцінювати їхню роботу відсторонено, то є дуже фахова цинічна робота, а є дуже незграбна і неохайна. Насправді мене дуже важко чимось здивувати, коли йдеться про пропаганду чи журналістику. Але розіп'яти снігурі і корова, що плакала, то надто навіть для мене.

 

Нагадаємо, що під час чату Сергій Рахманін також сказав, що сьогодні Україна потребує фахових журналістів не менше, а, можливо, і більше, ніж фахових політиків. Він поки не помітив реального впливу екс-журналістів на політику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2015
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду