Кіровоградське видання «Гречка» готує скаргу на суддю, який не пускав журналіста на засідання суду

Кіровоградське видання «Гречка» готує скаргу на суддю, який не пускав журналіста на засідання суду

8 Червня 2015
1577

Кіровоградське видання «Гречка» готує скаргу на суддю, який не пускав журналіста на засідання суду

1577
Кіровоградське видання «Гречка» готує скаргу на суддю, який не пускав журналіста на засідання суду
Кіровоградське видання «Гречка» готує скаргу на суддю, який не пускав журналіста на засідання суду

У Кіровограді 5 червня суддя Руслан Бурко висував незаконні вимоги, аби перешкодити редактору інтернет-порталу «Гречка» Валерію Лебідю бути присутнім на відкритому судовому засіданні у Кіровському районному суді міста.  Про це повідомляє видання у новині «У Кіровському райсуді міста Кіровограда порушують закон».

 

5 червня о 14.00 редактор порталу «Гречка» прийшов до Кіровського районного суду на засідання за головуванням судді Руслана Бурка. Однак потрапити на засідання зміг не відразу.

 

«Працівники «Грифону» при вході повідомили, що зайти до приміщення райсуду можна лише за повістками чи з дозволу головуючого судді. Пізніше запропонували зв'язатись з помічником судді по телефону, і помічник повідомила, що я не можу бути присутнім під час відкритого судового засідання, оскільки бракує залів засідань і слухання відбудеться у кабінеті судді», - повідомив Валерій Лебідь.

 

Заступник керівника апарату Кіровсього райсуду Юрій Киселик пояснив, що у в Кіровському райсуді існує положення, згідно якого вхід на судові засідання та присутність на них обмежені. Після вимоги надати документ з текстом данного положення, пан Кіселик заявив, що журналіст повинен пред'явити редакційне завдання, аби увійти до приміщення суду.

 

«Я апелював до Закону, однак чиновник не хотів слухати. Після спроб сховатися в одному з кабінетів, він попрямував до судді Бурка, і я пішов за ним», - розповів пан Лебідь.

 

Суддя Руслан Бурко на початку засідання заявив, що у нього в кабінеті замало місця і журналіст мусить вийти за двері. «Насправді ж з 7 вільних стільців були зайняті лише 3», - стверджує журналіст.

 

За його словами, суддя намагався тиснути на представника преси, вимагаючи пред'явити редакційне завдання, наявність якого не прописана в жодному законі. Зрештою засідання розпочалося у присутності представника «Гречки».

 

Прокоментувати ситуацію з пропускною системою у Кіровському районному суді міста Кіровограда «Гречка» попросила адвоката Геннадія Нікішова: «Організацію судової влади та здійснення правосуддя в Україні визначає Закон України «Про судоустрій та статус суддів». Положеннями статті 11 вказаного Закону передбачений відкритий розгляд справ в судах. Звичайно, за виключенням випадків, що прямо передбачені законом.

 

У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Тому спроби перешкодити присутності громадян при розгляді справи є протизаконними. Вимоги пред'явити редакційне завдання теж є протиправними, оскільки закон не встановлює жодних додаткових вимог щодо можливості бути присутніми при розгляді справи для журналістів. Окрім того,такий документ теж жодним законом не передбачений.

 

Законодавством України прямо передбачено, що судові засідання проводяться виключно у спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу і дає змогу реалізувати надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки, передбачені законом. Як ми бачимо, мова йде не про кабінет судді, а саме про зал судового засідання. Тому сам факт проведення судового засідання не в залі засідань, намагання видалити журналіста через, начебто, відсутність вільних місць, може свідчити про порушення засад гласності і відкритості судового процесу. Такі дії, якщо вони вчиняються суддею, є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності».

 

Редактор порталу «Гречка» готує звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

Нагадаємо, кіровоградські правоохоронці шукатимуть невідомого, котрий напав на журналіста та редактора інформаційного порталу «Гречка» Валерія Лебедя 19 жовтня минулого року. Кіровський райсуд в Кіровограді задовольнив скаргу і змусив міліціянтів знайти того, хто напав на журналіста, а прокуратуру провести перевірку за матеріалами справи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду