«Ворогом преси» на Львівщині стала професор університету

«Ворогом преси» на Львівщині стала професор університету

5 Червня 2015
2210

«Ворогом преси» на Львівщині стала професор університету

2210
«Ворогом преси» на Львівщині стала професор університету
«Ворогом преси» на Львівщині стала професор університету

До Дня журналіста секретаріат Львівської обласної організації (ЛОО) Національної спілки журналістів України (НСЖУ) традиційно визначив номінанта на антизвання «Ворог преси» на Львівщині - ним стала завідувач кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка Людмила Луць. Про це повідомляє у релізі обласна організація НСЖУ.

 

Професорці Людмилі Луць, якій присвоєно антизвання «Ворог преси», буде вручено відповідний диплом.

 

«Антизвання "Ворог преси" є ознакою морального осуду людини чи організації, яка за оцінкою ЛОО НСЖУ, вчинила дії, що загрожують свободі слова, чинять тиск на засоби масової інформації та журналістів. Антизвання "Ворог преси" надається за морально-психологічний, незаконний, неправовий та економічний тиск на засоби масової інформації та журналістів; небажання оприлюднювати публічну інформацію про свою діяльність та прийняті рішення, умисне приховування публічної інформації; порушення норм моралі та нехтування визнаними у Європі засадами свободи слова; подання незаконних та необґрунтованих судових позовів за надуманими чи штучними причинами до засобів масової інформації, журналістів, професійних чи творчих спілок журналістів», - заявив заступник голови обласної організації спілки журналістів Андрій Болкун.

 

Нагадаємо, фігурантка журналістського розслідування, професорка Львівського національного університету ім. Івана Франка Людмила Луць подала до Шевченківського районного суду Львова позов проти редактора львівського правозахисного та антикорупційного порталу «Правком» Віктора Корнієнка і проти агенції регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо».  Від агенції «Гал-інфо» пані Луць вимагає видалити із сайту статтю Віктора Корнієнка під назвою «Львівському журналісту погрожує професор права?».


«Це унікальна справа в Україні.  Відповідно до ст. 42 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» редакція чи журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають  дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, якщо вони є дослівним відтворенням публічних виступів або повідомлень суб'єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб. Виходячи з цього нести відповідальність за дослівне відтворення на сайтах чи шпальтах газети чиєїсь позиції інакше як тиском на ЗМІ ми назвати не можемо. Тому судовий позов «професорки» Луць до ЛОО НСЖУ та сайту є маразмом»,  - зазначив  Андрій Болкун.

 

За його словами, цим судовим позовом зацікавилась Спеціальна моніторингова місія в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Останнє судове засідання відвідав спостерігач  ОБСЄ у Львові Ярослав Дерліцький.

 

З нагоди Дня журналіста найвищої нагороди обласної організації НСЖУ премії «Сучасність» імені професора Володимира Здоровеги удостоєний журналіст-розслідувач, редактор львівського правозахисного та антикорупційного порталу «Правком» Віктор Корнієнко, який є автором великого циклу публікацій про корупцію та зловживання владою на Львівщині.

 

Нагадаємо, 7 листопада 2014 року редактор видання «Правком» та автор матеріалу про професорку Віктор Корнієнко звернувся з відкритим листом до тодішнього Генерального прокурора України і просив вжити заходів  для перевірки фактів журналістського розслідування щодо дій Людмили Луць, а також відреагувати на погрози, які надійшли на його адресу від професорки. У листопаді Галицьким райвідділом міліції Львова розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, де головним фігурантом була Людмила Луць. Попередня кваліфікація правопорушення - самоправство (ст. 356 КК України).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду