Проти директора чернівецького каналу ТВА відкрито кримінальне провадження - НМПУ

Проти директора чернівецького каналу ТВА відкрито кримінальне провадження - НМПУ

26 Травня 2015
2139

Проти директора чернівецького каналу ТВА відкрито кримінальне провадження - НМПУ

2139
Проти директора чернівецького каналу ТВА відкрито кримінальне провадження - НМПУ
Проти директора чернівецького каналу ТВА відкрито кримінальне провадження - НМПУ

26 травня проти директора чернівецького телеканалу ТВА Валерія Сарафінчана відкрито кримінальне провадження. Про це повідомляє на своєму сайті Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) з посиланням на інформацію прес-служби Управління МВС в Чернівецькій області.

 

Справу внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за частиною 1 статті 382 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення). Наразі триває досудове розслідування.

 

Нагадаємо, 25 травня відбулося судове засідання, на якому розглядався позов звільненої минулого року колишньої головної редакторки каналу ТВА Юлії Сафтенку щодо незаконності її звільнення з телеканалу. Рішенням суду пані Сафтенку поновлено на роботі, винесено рішення про стягнення 8 591, 80 грн з ТВА за час її вимушеного прогулу і 1 000 грн відшкодування моральної шкоди, а також сплату судового збору в розмірі 551, 40 грн.

 

Простежити за поновленням пані Сафтенку на робочому місці представнику НМПУ, який захищав її інтереси у суді і перед роботодавцем, не вдалося. Заступника голови медіапрофспілки, старшого юрисконсульта Олександра Тарасова, який виконував функції керівника профспілкової інспекції, та інших профспілкових активістів після винесення рішення суду на територію телеканалу ТВА не допустили.

 

Таку позицію каналу представники НМПУ вважають порушенням статті 170 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій).

 

«Директор телеканалу ТВА Валерій Сарафінчан відмовився добровільно виконувати рішення суду без постанови про виконавче провадження. Крім того, його юрист Денис Марчук заявив, що жодної Незалежної медіапрофспілки України не існує. Тому представників НМПУ Олександра Тарасова та Галину Єреміцу не допустили на територію каналу. У відповідь на що профспілкові активісти викликали міліцію», - повідомляють у НМПУ.

 

За словами директора ТВА, він не відмовляється виконувати судовий припис. «Рішення суду буде обов'язково виконане, коли нам принесуть постанову про виконавче провадження. До того ж, сьогодні ми почули, що нібито члени профспілки мають право перебувати на телеканалі. Проте, я вважаю, що оскільки канал - приватна власність, то це не так.А ці чвари й виклик міліції більше схожі на піар», - сказав Валерій Сарафінчан.  

 

У прес-службі УМВС Чернівецької області зазначили, що після виклику на  місце події виїхала слідчо-оперативна група. Постраждалих опитали, внесли їх свідчення до журналу єдиного обліку, а впродовж доби обіцяли винести рішення щодо внесення цієї справи в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР).

 

У НМПУ після інциденту 25 травня вимагали втручання правоохоронних органів: «Хотілося б, щоб вже до завтра (26 травня. - ТК) було відкрито кримінальне провадження по статті 170 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій), статті 172 Кримінального кодексу України (Грубе порушення законодавства про працю) та статті 382 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення)».

 

Крім того, НМПУ наголошує, що за статтею 367 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду про поновлення на роботі підлягають негайному виконанню, а виконавче провадження є примусовою формою їх виконання. Також профспілкові юристи наполягають, що за статтею 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та про охорону праці а також мають право на проведення незалежної експертизи умов праці. У той же час, за статтею 33 цього Закону профспілкові органи мають право вимагати розірвання трудового договору (контракту) з керівником підприємства, установи або організації, якщо він порушує цей Закон, законодавство про працю, про колективні договори та угоди.

 

Тим часом Юлія Сафтенку, яка виграла суд щод поновлення на своїй посаді, звинувачує директора у звільненні з особистих мотивів за матеріал-розслідування «Сокирянське князівство або Межигір'я в мініатюрі». «Це підпадає під частину 1 статті 172 Кримінального кодексу України «Грубе порушення законодавства про працю». Імовірно, такі дії міліції можуть бути пов'язані з адміністративним тиском, який можуть чинити на правоохоронні органи високопосадовці, які мають відношення до телеканалу», - зазначають у НМПУ.

 

«Я не бачу законних підстав для невнесення міліцією заяви Юлії Сафтенку до ЄРДР за ознаками злочину проти трудових прав. Наявність особистих мотивів у діях директора телеканалу ТВА Валерія Сарафінчана може бути встановлена лише під час досудового слідства, і лише якщо це буде предметом дослідження зі сторони слідчого», - коментує Олександр Тарасов.

 

Щодо перелічених вище претензій НМПУ подаватиме скаргу до прокуратури Чернівецької області та Генеральної прокуратури України. Також профспілка готує звернення до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо систематичної бездіяльності міліції та прокуратури Чернівецької області в контексті журналістських справ.

 

Коментуючи рішення щодо суду 25 травня, Юлія Сафтенку назвала  його перемогою всієї журналістської спільноти Буковини. «На моєму прикладі бачимо демонстрацію того, що за свою правду варто боротися. Я дуже довго йшла до цієї перемоги. Матеріал «Сокирянське князівство або Межигір'я в мініатюрі», за який мене й було незаконно звільнено, вийшов 19 травня 2014 року. І більше, ніж через рік нарешті справедливість взяла гору. Я вдячна, що біля мене весь цей час були мої друзі й колеги, а також хочу подякувати юристам Незалежної медіапрофспілки, без яких цієї перемоги не було б», - заявила журналістка.

 

Тим часом директор каналу хоче подати касаційну скаргу: «Я не можу коментувати рішення суду, адже оскільки суд прийняв його, то він чимось керувався. Можливо, це політичне рішення, бо судді могли боятися журналістського розголосу. Ми виконаємо це рішення, але подамо касаційну скаргу».

 

Нагадаємо, Юлію Сафтенку й журналіста Івана Гончарюка було звільнено в серпні 2014 року після виходу в ефір сюжету «Сокирянське Межигір'я». У ньому йдеться про діяльність колишнього першого заступника прокурора Чернівецької області Станіслава Банчука. За даними видання Buknews, у наказі про звільнення пані Сафтенку у якості причини зазначено «за прогули».

 

Валерій Сарафінчан коментує це так: «Я вважаю, що якщо людина без поважних причин не з'являється на роботі - це прогул, а за прогули треба звільняти. Тим більше у колективі ніхто не став на її захист. Та я дуже хочу, щоб пані Сафтенку знову почала працювати на телеканалі - можливо за цей рік вона змінилася в кращий бік».

 

На думку Юлії Сафтенку та Івана Гончарюка, після того, як сюжет набув розголосу, прокуратура «притиснула» директора ТВА. Також з телеканалу, на знак солідарності з колегами, пішов журналіст Анатолій Никифоряк.

 

«Телекретика»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2139
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду