Україна має впровадити нове визначення ЗМІ та ухвалити закон про телебачення і радіомовлення – Мудрак

20 Травня 2015
2644

Україна має впровадити нове визначення ЗМІ та ухвалити закон про телебачення і радіомовлення – Мудрак

2644
Україна має впровадити нове визначення ЗМІ та ухвалити закон про телебачення і радіомовлення – Мудрак

Україна повинна привести своє медіазаконодавство до європейських стандартів в рамках імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС, а саме впровадити нове визначення медіа та ухвалити закон «Про телебачення і радіомовлення». Про це говорили науковці та медіаексперти 19 травня на круглому столі на тему «Державна політика в умовах інформаційної війни», що відбувся в рамках щорічної науково-практичної конференції «Дні інформаційного суспільства-2015» в Національній академії державного управління при Президентові України.

 

Екс-член Нацради, медіаексперт Лариса Мудрак зазначила, що Україна загалом не дуже відстає від трендів сучасної європейської інформаційної політики, серед яких єдиний технологічний телевізійний стандарт мовлення в цифровому провадженні; розвиток та поширення нових конвергентних медіа; розвиток суспільного мовлення; забезпечення плюралізму та прозорості медіа власності; захист дітей від потенційно шкідливого контенту і сприяння дитячому мовленню; захист професійної діяльності журналістів; поширення медіаосвіти.

 

Лариса Мудрак вбачає дві головні проблеми в інформполітиці країни

 

Лариса Мудрак виокремила дві основні проблеми - це право для кожної особистості не тільки на отримання інформації, а  й на захист під час стрімкого розвитку інтернет-середовища, та медіаосвіта. «Особистість має розуміти, які в неї права, обов'язки і форми безпеки. Другий напрям - це весь комплекс медіаосвіти, медіаграмотності, медіа знань. Як особистість від 3-х до 103 років може жити, рухатися і переходити дорогу в інтернеті», - зазначила вона.

 

За словами пані Мудрак, Україні потрібно прискорити прийняття оновленого Закону «Про телебачення і радіомовлення» з урахуванням положень Директиви ЄС про аудіовізуальні медіа послуги та впровадити у вітчизняне законодавство положень Рекомендації Ради Європи СМ/Rec (2011)7 про нове визначення медіа (New notion of media).  

 

На круглому столі також обговорювалися питання: інформаційної війни, пропаганди і контрпропаганди, проблеми державного регулювання в забезпеченні безпеки інформаційного простору України; проблем функціонування медіа та захисту журналістів; нових (конвергентних) медіа; розвиток суспільного мовлення в Україні та інші.

 

У круглому столі взяли участь низка провідних експертів

 

У заході взяли участь професор кафедри інформаційної політики та електронного урядування Національної академії державного управління при Президентові України Георгій Почепцов, генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, директор Інституту держслужби та місцевого самоврядування Національної академії Сергій Телешун, завідувач кафедри інформаційної політики та електронного урядування Національної академії Наталя Грицяк, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, науковці, журналісти, міжнародні експерти та представники громадських організацій.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду