Польські журналісти підтримали членів НМПУ у виборчому скандалі

Польські журналісти підтримали членів НМПУ у виборчому скандалі

18 Травня 2015
2082

Польські журналісти підтримали членів НМПУ у виборчому скандалі

2082
Польські журналісти підтримали членів НМПУ у виборчому скандалі
Польські журналісти підтримали членів НМПУ у виборчому скандалі

Конгрес незалежних медіа Польщі висловив обурення ситуацією, яка сталася із українськими журналістами під час першого туру президентських виборів  в Польщі 10 травня. Про це йдеться на сайті Асоціації польських журналістів.

 

Нагадаємо, голова медіа-профспілки Юрій Луканов, член комітету НМПУ Сергій Штурхецький і київський журналіст Богдан Олексіюк викликали 10 травня поліцію на дільницю №659 у Варшаві в районі Старі Влохи, оскільки голова цієї дільниці Кшиштоф Чума не дозволив їм перебувати на території дільниці.

 

Кшиштоф Чума унеможливлював вхід до виборчого приміщення журналістам в процесі роботи комісії й виконанню журналістських обов'язків, вимагав від українських журналістів перекладу польською мовою пред'явленого актуального журналістського посвідчення особи англійською мовою, продемонстрував презирство і зухвалість, піддав сумніву положення права, що відносяться до цієї ситуації.

 

Польські колеги оприлюднили «Настанови Державної виборчої комісії (PKW) для Окружних виборчих комісій (OKW)». Відповідно до ст. 6 Настанов, під час голосування в приміщенні можуть перебувати журналісти, які мають журналістське посвідчення особи або інший документ, що підтверджує репрезентацію редакції.

 

«Журналісти зобов'язані заявити про свою присутність голові комісії та дотримуватися правил, спрямованих на забезпечення таємниці голосування. Журналісти не можуть передавати інтерв'ю в приміщенні, в якому відбувається голосування. Проте, можна проводити фото та відеозйомку після отримання згоди голови комісії і осіб, які фіксують. Журналісти не можуть перебувати у виборчому приміщенні перед початком голосування а також після його закінчення. Проте, за згодою відповідної окружної виборчій комісії, представникам ЗМІ дозволяється проводити фото та відеофіксацію до моменту відкриття окружною виборчою комісією урни для голосування і виймання з неї бюлетенів. Після виконання цієї діяльності представники преси зобов'язані невідкладно покинути приміщення комісії», - йдеться в Настановах.

 

Зіткнувшись з порушенням цих правил, зарубіжні гості, які супроводжували польського журналіста, прийняли рішення про сповіщення поліції. Після 40 хвилин очікування прибули поліцейські в штатському, які перевірили документи журналістів.

 

«Лише після цього втручання голова комісії висловив згоду на присутність журналістів у виборчому приміщенні, тим не менш продовжуючи застосовувати атмосферу остракізму по відношенню до них. Аналогічно він ставився і до польських журналістів, які були викликані та прибули на місце подій, яким було відмовлено у наданні пояснень та проведенні звукозапису в приміщенні. Наступне цькування сталося відразу після розголосу запису розмови з журналістами, що був зроблений перед виборчим приміщенням. Цього разу це стосувалося і зарубіжних, і польських журналістів, а також спостерігачки з Литви - у вигляді серії оббріхуючих записів у соціальній мережі Facebook в інформації на цю тему», - зазначають в Асоціації польських журналістів.

 

Польські колеги рішуче протестують проти таких практик порушення закону, обмеження або унеможливлення доступу медіа до посадових публічних осіб, які виконують обов'язки. «Поведінка голови комісії Кшиштофа Чуми ображає всі стандарти, обмежує свободу медіа і є скандальним прикладом зухвалості влади. Ми очікуємо реакції Виборчого Комісара по відношенню щодо такої поведінки голови комісії», - кажуть вони.

 

Звернення підписали члени «Бюро Конгресу незалежних медіа»: Тереза ​​Бохвіц, Ядвіга Хмєльовська, Марек Дептула, Ханна Добровольська, Кшиштоф Карнковські, Віолетта Махнєвська, Бернард Олешек, Тереза ​​Токарська, почесний президент Кшиштоф Чабанські.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2082
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду