Нацрада має зауваження до законопроекту про європейський телерадіопродукт

Нацрада має зауваження до законопроекту про європейський телерадіопродукт

8 Травня 2015
2388

Нацрада має зауваження до законопроекту про європейський телерадіопродукт

2388
Нацрада має зауваження до законопроекту про європейський телерадіопродукт
Нацрада має зауваження до законопроекту про європейський телерадіопродукт

7 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення погодила із зауваженнями законопроект № 2766 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)» авторства народних депутатів Вікторії Сюмар, Дмитра Стеценка, Олександра Опанасенка та Сергія Висоцького.

 

Нагадаємо, що депутати запропонували визначення європейського телерадіопродукту: передачами європейського виробництва вважаються ті, які створені однією або декількома юридичними особами - резидентами країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення (а Росія, як відомо, її не ратифікувала). У випадку, якщо передача створена на замовлення або за участі однієї або декількох юридичних осіб - резидентів країни, що визнана Верховною Радою України державою-агресором (державою-окупантом), вона не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва.

 

Зауваження Нацради стосуються розміру квоти європейського продукту та періоду часу, за який вона вираховується, а також строків набуття чинності закону в разі його ухвалення.

 

На думку членів Нацради, 80% - завелика квота для європейського продукту, вони пропонують депутатам її обговорити з індустрією та переглянути. «Норма про 80% - одна з найвищих у Європі, - пояснив член Нацради Владислав Севрюков. - Навіть європейські країни захищають у середньому 50% європейського продукту. І норми про національний продукт спрямовані на захист не власного виробництва, а мови. Наприклад, у Польщі встановлено квоту 50% для європейського продукту і 33% - для продукту польською мовою. Тобто вони не обмежують інші країни у виробництві продукту польською мовою».

 

Також члени Нацради вважають недоречним уточнення до закону, що квоти вираховуються із загального тижневого обсягу мовлення. Річ у тім, що нині Нацрада не має технічної можливості та людського ресурсу для проведення тижневих моніторингів - лише добових. Тому вони пропонують залишити без змін чинну норму закону, у якій не уточнюється: квоти для доби чи для тижня.

 

Насамкінець члени Нацрада запропонували передбачити, що зміни до закону мають набути чинності не одразу в разі ухвалення, а через три місяці з моменту опублікування, щоб дати час мовникам на приведення свого ефіру у відповідність до нових норм.

 

«Ми підтримали зміни до закону про телебачення і радіомовлення, тому що нам би дуже хотілося, щоб було чітко визначено, що є європейським продуктом. І цей законопроект передбачає, що європейським продуктом є продукт країн, які ратифікували Європейську конвенцію, а Росія до цього переліку не входить», - пояснив на брифінгу Владислав Севрюков.

 

За словами пана Севрюкова, наразі українські телеканали виконують квоти європейського продукту завдяки російському продукту. «Якщо закон буде прийнято, то 80% має становити європейський продукт, у тому числі 50% - український, і лише 20% залишається для продукту інших країн. Це дискутабельно і до винесення на голосування це необхідно допрацювати», - додав він.

 

Нагадаємо, що в березні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визнала порушення Новим каналом і низкою каналів групи «Інтер» і «Медіа Група Україна» норм закону про обов'язкові 50% національного продукту в ефірі. Однак, враховуючи пояснення представників каналів, вона взяла до відома наявність порушень, зобов'язавши мовників їх усунути протягом місяця.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду