Всесвітній день свободи преси: PEN International нагадує про теракт у редакції Charlie Hebdo

Всесвітній день свободи преси: PEN International нагадує про теракт у редакції Charlie Hebdo

3 Травня 2015
2080

Всесвітній день свободи преси: PEN International нагадує про теракт у редакції Charlie Hebdo

2080
Всесвітній день свободи преси: PEN International нагадує про теракт у редакції Charlie Hebdo
Всесвітній день свободи преси: PEN International нагадує про теракт у редакції Charlie Hebdo

У Всесвітній день свободи преси PEN International акцентує на теракті у редакції французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo. Про це повідомляється на сайті фундації.

 

«Ми підтверджуємо нашу прихильність захисту свободи слова, навіть якщо це право використовується для вираження поглядів, які ми чи хтось інший не сприймає чи навіть вважає образливими», - наголошується у зверненні PEN International.

 

Це - лейтмотив заяви, опублікованої на сайті міжнародної неурядової організації, що об'єднує творчі центри професійних письменників, редакторів і перекладачів понад 100 країн світу.

 

PEN International розцінила вчинену 116 днів тому атаку на Charlie Hebdo як «страхітливе нагадування». про насильство, з яким у професійній роботі щодня стикається, чимало журналістів світу. Ця атака, наголошується у заяві, спровокувала бурхливу реакцію по всьому світу, яка викликає тривогу.

 

Після того, як німецька щоденна газета Hamburger Morgenpost опублікувала декілька карикатур з французького тижневика, в офісі редакції вибухнув запальний пристрій.

 

У Туреччині журналісти повідомили, що після передруку малюнків з Charlie Hebdo їм погрожували убивством.

 

У Копенгагені під час громадської акції, наслідуючи теракт у Парижі, бойовик відкрив вогонь, взявши на приціл суперечливого шведського художника, який зображував у своїх карикатурах пророка Мухаммеда.

 

Однак найбільше, наголошує PEN International, свободі слова загрожували уряди.

 

Турецький суд заблокував у мережі сторінки із зображенням обкладинки Charlie Hebdo.

 

У Росії «сторожовий пес» за комунікаціями попередив низку ЗМІ, що публікація карикатур, пов'язаних з релігійною тематикою, «може розглядатися як порушення законодавства про медіа та екстремізм».

 

Президент Єгипту уповноважив прем'єр-міністра заборонити будь-які які закордонні видання, що сприймаються як образливі для релігії.

 

Редактора кенійської The Star викликали до урядової ради з питань медіа і зажадали від нього пояснень щодо «непрофесійного поводження» у зв'язку з публікацією карикатур з Charlie Hebdo. Газета змушена була опублікувати публічні вибачення.

 

У Сенегалі були заборонені як Charlie Hebdo так й інші видання, котрі передруковували з нього карикатури.

 

В індійському Мумбаї, поліція блокувала доступ до сайтів, які розміщували карикатури з Charlie Hebdo, спираючись на закони стосовно погроз громадському порядку та образливого недійного контенту.

 

Наведений список PEN International називає «аж ніяк не вичерпниим».

 

Чи не найдалекосяжнішою вважає міжнародна креативна організація загрозу свободі слова з боку тих урядів, які начебто керуються у своїх діях проблемами безпеки.

 

Після теракту в редакції Charlie Hebdo, 11 міністрів внутрішніх справ країн Євросоюзу, серед них Франції, Великої Британії та Німеччини, оприлюднили заяву, в якій закликали інтернет-провайдерів виявляти та вилучати з мережі контент, що «підбурює до ненависті й терору».

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, незважаючи на масове вторгнення спецслужб у персональні дані, запропонував заборонити інтернет-послуги, які позбавляють уряд можливості контролювати усі зашифровані чати й телефонні дзвінки.

«Така урядова реакція відлякує, бо особливо підступна загроза нашому праву на свободу слова це - само цензура», - вважають представники PEN International. Щоб повною мірою його реалізувати, люди повинні мати можливість спілкуватися, без остраху втручанням держави. Згідно з міжнародним законодавством, право на свободу слова включає і захист публічних заяв, які дехто може вважати «шокуючими, образливими і тривожними», акцентують представники фундації.

 

PEN International закликає уряди:

 

  • Дотримуватися міжнародних зобов'язань щодо загального захисту прав на свободу слова та інформації, особливо щодо прав журналістів, письменників, художників і правозахисників писати, публікуватися та вільно висловлюватися.
  • Сприяти створенню для них безпечного, сприятливого середовища для діяльності без втручання.
  • Боротися з безкарністю за погрози та насильство, забезпечити неупереджене, швидке й ретельне незалежне та ефективне розслідування з метою притягнення замовників нападів на журналістів до правосуддя та надання постраждалим і членам їхніх сімей швидкого доступу до правового захисту;
  • Скасувати законодавство, що обмежує право на законну свободу слова, особливо не чітко й гіпертрофовано сформульовані положення стосовно національної безпеки, підбурювання до заколотів, богохульства, кримінальне переслідування за дифамацію та інші законодавчі акти, що використовуються для ув'язнення, переслідування та примушення журналістів до мовчання.
  • Сприяти дієвості механізмів саморегулювання друкованої преси, повністю незалежних від урядів.

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду