У Тернополі адвокат відмовився захищати активіста, якого підозрюють у переслідуванні журналіста «Доби»

У Тернополі адвокат відмовився захищати активіста, якого підозрюють у переслідуванні журналіста «Доби»

15 Квітня 2015
1906

У Тернополі адвокат відмовився захищати активіста, якого підозрюють у переслідуванні журналіста «Доби»

1906
У Тернополі адвокат відмовився захищати активіста, якого підозрюють у переслідуванні журналіста «Доби»
У Тернополі адвокат відмовився захищати активіста, якого підозрюють у переслідуванні журналіста «Доби»

Тернопільському міськрайонному суду не вдалося провести підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання журналістській діяльності журналісту «Доби» Назарію Наджозі. Активіста Ігоря Таловова, якого підозрюють у вчинені злочину, відмовився захищати адвокат. Про це повідомляє видання «Доба».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», журналіст Назарій Наджога заявив, що 20 листопада 2014 року його незаконно утримував та допитував фігурант статті-розслідування «Міліція, гроші та підроблений підпис. В Тернополі одеська ГО збирає гроші для АТО (документи)», керівник громадської організації «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією» Ігор Таловов. 21 листопада у прокуратурі Тернопільської області повідомили про відкриття кримінального провадження у справі за ст. 171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності) та за ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

 

Як пише «Доба», 8 квітня під час судового розгляду по даній справі прокурор міської прокуратури Тернополя Наталія Солтис, адвокат «громадського діяча» Володимир Кметик, особисто Ігор Таловов та журналіст висловили довіру складу суду. Проте виникли суперечки між суддею-головуючою по справі Лідією Делікатною та  присутньою підтримкою обвинуваченого в залі.

 

«Присутня Аліса Пасько, називаючи себе незалежним журналістом, та прес-секретар очолюваної обвинуваченим громадської організації Світлана Марчик здійснювали відкрито відеозйомку засідання суду на мобільний телефон та фотоапарат відповідно. Заслухавши думку учасників судового процесу, суддя ухвалила заборонити відеофіксацію портативними засобами. При цьому суддя дозволила вести аудіозапис», - йдеться в матеріалі «Доби».

 

Адвокат Ігоря Таловова погодився з ухвалою судді, але, як повідомляє видання, Аліса Пасько та Світлана Марчик продовжували знімати судовий процес.

 

«Полеміка про законність проведення відеозйомки переросла в словесні образи. Обвинувачений Ігор Таловов дозволив собі зверхньо звертатись до головуючої, заявив усне клопотання про відвід судді. Проте «громадський діяч» не зміг обґрунтувати, чому суддя Лідія Делікатна не може брати участі в розгляді справи. На думку Ігоря Таловова, суддя, можливо, не є суддею, а прокурор не є прокурором, оскільки не показали йому своїх посвідчень», - повідомляє видання.

 

Після цього адвокат обвинуваченого Володимир Кметик заявив, що відмовляється представляти в судовому процесі інтереси свого підзахисного та розриває з ним угоду.

 

«Оскільки в мене є розбіжність з моїм підзахисним, я відмовляюсь брати участь в судовому засіданні по даній справі... Я бажаю, щоб судовий процес проходив відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу. Коли вже на першому розгляді, яке, практично, нічого не вирішує, а лише призначає справу до розгляду, є уже такі розбіжності, коли мене повчають, коли не прислухаються до моєї думки, то я не бажаю захищати»,  - сказав адвокат.

 

В результаті Ігор Таловов попросив перенести підготовче судове засідання на іншу дату. З метою забезпечення його прав на захист суд врахував його клопотання.

 

Друга спроба проведення підготовчого судового засідання відбудеться 29 квітня о 12.00.

 

Нагадаємо, 26 грудня Тернопільська обласна прокуратура заявила про підозру керівникові ГО «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією» Ігорю Таловову, який незаконно утримував і допитував журналіста місцевого видання «Доба» Назарія Наджогу, перешкоджав його професійній діяльності та втручався у приватне життя. Ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду до 48-річного Ігоря Таловова було застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту цілодобово. У лютому суд відпустив чоловіка з-під домашнього арешту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду