Парламент заборонив пропаганду комуністичного та нацистського режимів

Парламент заборонив пропаганду комуністичного та нацистського режимів

9 Квітня 2015
7397

Парламент заборонив пропаганду комуністичного та нацистського режимів

7397
Визнавши її наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного та нацистського тоталітарних режимів
Парламент заборонив пропаганду комуністичного та нацистського режимів
Парламент заборонив пропаганду комуністичного та нацистського режимів
Верховна Рада України 9 квітня прийняла закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», внесений групою депутатів. За таке рішення проголосували 254 народних депутати. Відповідно до закону (проект № 2558) «пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та забороняється».

 

Згідно з п.2 ст.3 пропаганда комуністичного або нацистського тоталітарних режимів та їх символіки юридичною особою, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві є підставою для відмови у реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи; відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

 

А відповідно до п.3 ст. 3 у разі невиконання юридичними особами, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади,  який реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань або іншого уповноваженого органу державної влади.

 

«Протягом 1917-1991 років комуністичним та націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарними режимами на території України проводилася політика державного терору, яка характеризувалася численними порушеннями прав людини», - зазначили в обґрунтуванні документи автори.

 

За словами ініціаторів проекту, такі порушення відбувалися у формі індивідуальних та масових вбивств та страт, смертей у концентраційних, виправно-трудових та інших таборах, на масових будівництвах, під час голодоморів, депортацій, катувань, використання примусової праці та інших форм масового фізичного терору, переслідувань з етнічних, національних, релігійних, політичних, класових, соціальних або інших мотивів, заподіяння моральних та фізичних страждань під час використання психіатрії у політичних цілях, порушення свободи совісті, думки й вираження поглядів, порушення свободи преси, а також відсутності політичного плюралізму. «Значна частина вищевказаних порушень прав людини фактично мала характер злочинів проти людства та людяності, геноциду та воєнних злочинів», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Законом не тільки засуджується комуністичний та нацистський тоталітарні режими в Україні, а забороняється публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, публічне використання та пропаганди їхньої символіки (гербів СРСР, УРСР та інших радянських республік, виконання гімнів СРСР тощо), дозволяється лише у музеях.

 

«Детектор медіа»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7397
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
комсомолець
3310 дн. тому
Судячи з усього, ці закони дуже не сподобалися 112-му. Канал відразу взявся запрошувати до себе різних покидьків і ставити їм запитання типу «Невже ці гроші, які підуть на перейменування, не можна було потратити на потрібніші речі?» , «Чи не приведе це до розколу серед українців? ». А Дмитро Раімов солов'єм заливається: «Хай вирішують мешканці села, чи їм залишати совєцькі назви». Може й пам'ятники Гітлеру не треба було зносити?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду