На Харківщині райдержадміністрація зірвала друк газети і звільнила за це її головреда – НСЖУ

На Харківщині райдержадміністрація зірвала друк газети і звільнила за це її головреда – НСЖУ

7 Квітня 2015
2808

На Харківщині райдержадміністрація зірвала друк газети і звільнила за це її головреда – НСЖУ

2808
На Харківщині райдержадміністрація зірвала друк газети і звільнила за це її головреда – НСЖУ
На Харківщині райдержадміністрація зірвала друк газети і звільнила за це її головреда – НСЖУ

Районна влада у селищі міського типу Печеніги Харківської області через невихід газети «Печенізький край» звільнила її головного редактора Тетяну Сиром'ятнікову. Видання не було надруковано у зв'язку з відсутністю коштів, які на нього виділяє сама райдержадміністрація. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Фінансування районній газеті було передбачено сесією райради ще у січні цього року. Однак розпорядник коштів - райдержадміністрація - зволікала з підписанням документів. Головний редактор «Печенізького краю» переконана, що це робилося навмисно, аби її звільнити.

 

«16 березня під час планірки в райдержадміністрації мене було звільнено з посади. При цьому доповідна була написана тим же числом, тобто до 9 ранку вже була готова, так само, як і відповідне розпорядження. Жодних пояснень на цю доповідну від мене не заслуховували. Вважаю, що це тиск адміністрації на мене, тому що ці люди, які прийшли в 2010 році до керівництва районом, вважають, що ми забагато собі дозволяємо, критикуючи чинну владу», - розповіла Тетяна Сиром'ятнікова.

 

За словами головного редактора, адміністрація інкримінує їй те, що вона нібито невчасно подала пакет документів на виділення фінансування і тому газета не вийшла. Сама ж пані Сиром'ятнікова запевняє, що зробила це вчасно й крім того написала декілька доповідних записок на ім'я керівників РДА, в яких наголошувала на проблемі із затримкою фінансування, спілкувалася з цього приводу і з першим заступником голови РДА Іваном Отченашком, який пізніе видав розпорядження про її звільнення.

 

На черговій сесії депутати прийняли її звіт без нарікань. Хоча, відповідно до закону, саме райрада, а не райдержадміністрація має право звільняти і призначати головреда районної газети.

 

Свої права Тетяна Сиром'ятнікова намагається відстояти в суді. Вона повідомила, що перше засідання відбулося 6 квітня. На нього відповідач в особі Івана Отченашка не прийшов, проте надав довідку, що він у відрядженні. За словами пані Сиром'ятнікової, в районі відбувалися заходи за його участі.

 

«Райдержадміністрація не здається. Видали чергове розпорядження, за яким провели перевірку фінансово-господарської діяльності. В примусовому порядку вилучили документи в бухгалтера. Хоча ж такі перевірки мають проводити відповідні органи - КРУ, прокуратура, податкова... За підсумками перевірки мене звинуватили в чому могли... І це не дивно, бо з вуст Отченашка не раз лунало: «Поки я тут, ти працювати не будеш», - розповіла редактор.

 

На посаді головного редактора Тетяна Сиром'ятнікова працювала 15 років. Після її звільнення виконувачем обов'язків призначили людину, яка раніше не мала відношення до газети, перебувала на пенсії. Наступного дня всі документи на виділення фінансування райдержадміністрація підписала.

 

Пані Сиром'ятнікова розповіла НСЖУ, що наразі газета виходить на 6 сторінках, має тираж 1100 примірників на 10 тис. населення району. За словами редактора, з приходом команди «Партії регіонів» (до якої і входили нині перший заступник голови РДА Іван Отченашко та заступник Ольга Кизим, яка написала доповідну) у 2010 році в газети почалася «чорна смуга».

 

«Почали різати фінансування, вимагали носити на звірку сторінки. Крім цього, часто нам приходили на друк документи чи статті з поміткою «друкувати безкоштовно», хоча всім зрозуміло, як це впливало на фінансовий стан видання», - повідомила головред.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко називає звільнення головного редактора «Печенізького краю» незаконним. Він пообіцяв, що НСЖУ буде домагатися, аби Тетяну Сиром'ятнікову поновили на посаді та надаватиме їй юридичні консультації.

 

«Ми обурені таким зухвальством районних чиновників, які не мали жодного права розпорядженням звільняти головного редактора. А чому проігноровано районну раду? На жаль, такі випадки - не рідкість для маленьких містечок, де чиновники зловживають владою. І  ситуація у Печенігах є яскравим доказом того, що просто терміново треба приймати закон про реформування комунальної преси, або закон про звільнення журналістів від «кріпацтва», - зазначив він.

 

Нове засідання суду у справі Тетяни Сиром'ятнікової має відбутися 28 квітня.

 

Нагадаємо, головний редактор кіровоградської районної газети «Зоря» Вікторія Семененко заявляла про систематичний тиск і втручання у редакційну політику з боку глави Кіровоградської райдержадміністрації (РДА) Віктора Дайдакулова. За словами редактора, він вимагав від підлеглих вичитувати випуски районки перед виходом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2808
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nina
3297 дн. тому
Тема не нова. В усі часи. як тільки редактор комунального видання іде проти влади, його позбавляють фінансування і з ганьбою виганяють. І доводь. що ти не верблюд. Ще жоден неи овів Так коли ж нарешті впровадять оте саме роздержавлення преси...?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду