Депутати хочуть запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії проти України

Депутати хочуть запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії проти України

1 Квітня 2015
2117

Депутати хочуть запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії проти України

2117
Депутати хочуть запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії проти України
Депутати хочуть запровадити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії проти України

Народні депутати Юрій Чижмарь та Олег Ляшко зареєстрували у парламенті проект закону №2486 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за публічне заперечення факту військової агресії країною, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором)». Законопроект зареєстровано у Верховній Раді 27 березня.

 

У пояснювальній записці автори законопроекту нагадують, що 27 січня Верховна Рада прийняла постанову про визнання Російської Федерації державою-агресором, чим висловила офіційну позицію держави щодо Російської Федерації. «Разом з тим, спостерігаються непоодинокі випадки, коли від окремих осіб, зокрема посадових осіб Харківщини та інших східних регіонів, лунають заяви, що Російська Федерація не є державою-агресором. В надскладній ситуації в нашій державі подібні публічні заяви розколюють суспільство, шкодять суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності України», - заявляють народні депутати.

 

Наразі Кримінальним кодексом України врегульовані питання кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України. Законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 110-3 «Публічне заперечення факту військової агресії країною, яка  визнана Верховною Радою України країною-агресором».

 

Стаття передбачає відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії країною, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором, у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

 

«Прийняття даного Закону покликане запобіганню підбурювання та розколу суспільства злочинними публічними заявами, особливо особою, яка є представником влади, що в умовах зовнішньої військової агресії є загрозою суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та національній безпеці України», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Нагадуємо, 32 березня Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів підготував проект закону про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів та заборону їхньої пропаганди в Україні.

 

23 березня у Верховні Раді зареєстровано законопроект № 2453» про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за виготовлення, зберігання, розповсюдження матеріалів, які пропагують тоталітаризм та тероризм)», внесений депутатами фракції «Блоку Петра Порошенка» (БПП) Олександром Дехтярчуком та Василем Яніцьким. Народні депутати пропонують встановити кримінальну відповідальність за пропаганду терористичних організацій та нацистської, фашистської, комуністичної ідеології.

 

На початку березня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Міністерство юстиції України запропонує Верховній Раді заборонити комуністичну та фашистську ідеологію. За його словами, відповідний законопроект протягом кількох днів направлять на розгляд парламенту. У разі його схвалення Мін'юст зможе скасувати реєстрацію партій комуністичного чи фашистського спрямування.

 

18 грудня минулого року народні депутати Олександр Турчинов, Сергій Пашинський та Вікторія Сюмар внесли на розгляд парламенту законопроект №1222-1 «Про заборону пропаганди комуністичної ідеології в Україні».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду