Журналіст повідомляє, що існує загроза смерті заарештованого владою Придністров’я Сергія Ільченка

Журналіст повідомляє, що існує загроза смерті заарештованого владою Придністров’я Сергія Ільченка

31 Березня 2015
2259
31 Березня 2015
18:22

Журналіст повідомляє, що існує загроза смерті заарештованого владою Придністров’я Сергія Ільченка

2259
Журналіст повідомляє, що існує загроза смерті заарештованого владою Придністров’я Сергія Ільченка
Журналіст повідомляє, що існує загроза смерті заарештованого владою Придністров’я Сергія Ільченка

Журналіст Сергій Ільченко із Тирасполя (Придністров'я), який був арештований в середині березня КДБ самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) за звинуваченнями  у екстремізмі, може опинитися під загрозою смерті.  Про це повідомляє журналіст-міжнародник Олексій Кафтан у своєму Facebook.

 

За словами Олексія Кафтана, є загроза, що з журналістом можуть розправитися «природним чином», якщо не знайдуть реальних доказів його вини, оскільки Сергій Ільченко є астматиком, при цьому влада ПМР помістила його в одну із найбільш жорстких за умовами тюрем.

 

«Тиждень тому я вже писав, що придністровське КДБ замело за підробленими звинуваченнями мого друга і давнього автора Сергій Ільченко, який працював з багатьма українськими виданнями. Йому шиють улюблену статтю диктаторських режимів - екстремізм. Причому за сфабрикованими звинуваченнями. За тиждень краще не стало: із СІЗО його перевели в чи не найбільш жорстку в'язницю в ПМР. Проблема в тому, що Сергій - астматик, так що його цілком можуть тихо відправити на той світ "з природних причин" через брак реальних доказів», - написав Олексій Кафтан.

 

Також він припускає, що Сергія Ільченка можуть шантажувати.  «Ще гірше те, що його напевно будуть шантажувати сином - хлопець на волі, але у нього конфіскували всю апаратуру та цифрові носії - так що, підозрюю, він на підписці. І ще одне - Сергій вів групу "Придністров'я без цензури". Оскільки гебня отримала всі паролі-логіни, сервери і Сергєєві компи, ця група тепер під її повним контролем - як і люди, що до неї входять», - зазначає журналіст.

 

Нагадаємо, у березні в Придністров'ї було заарештувано опозиційного журналіста Сергія Ільченка, звинувативши у публічних закликах до екстремістської діяльності. Проти нього порушили кримінальну справу про начебто публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності. Після арешту в помешканнях журналіста були проведені обшуки.

 

«В мережі інтернет були анонімно розповсюджені інформаційні повідомлення, у яких містилися заклики до збройного повалення законної влади у Придністров'ї та збройного протистояння з Російською Федерацією. Увечері 18 березня співробітниками КДБ ПМР (Комітету державної безпеки Придніпровської Молдовської Республіки - MS) був встановлений автор вище зазначених публікацій - активний учасник соціальних мереж Ільченко Сергій Едуардович», - сказано у повідомленні на сайті КДБ.

 

Приводом до порушення кримінальної справи стали начебто дописи на інтернет-форумі із закликами до жителів Придністров'я «підійматися та озброюватися».

 

«Вчора я зустрічався з моїми товаришами з "Правого сектора" і добровольчих батальйонів, і вони пообіцяли підтримати нас. В Одеській області зосереджені достатні сили для надання нам допомоги у поваленні корумпованого маріонеткового прокремлівського режиму», - йшлося у дописі.

 

Автор переконував, що порятунком є єдина Молдова та єдина Україна. «Росіяни нехай їдуть додому, хто не захоче - смерть!», - сказано у тексті.

 

Зазначені повідомлення згодом були видалені, але збереглися у кеші Google. Син заарештованого журналіста Микола Ільченко заявив молдовським медіа, що його батько не є автором скандального допису на форумі.

 

Незадовго до арешту Сергій Ільченко у своєму Facebook-профілі повідомляв про злам свого Skype-аккаунту та спробу зламу електронної пошти.

 

Сергій Ільченко співпрацював із російським агентством «Регнум» та низкою українських видань, публікував свої матеріали в опозиційних придністровських виданнях. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2259
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду