Видавці преси просять уряд роз’яснити механізм дії нових податкових пільг для галузі

Видавці преси просять уряд роз’яснити механізм дії нових податкових пільг для галузі

24 Березня 2015
6474
24 Березня 2015
17:28

Видавці преси просять уряд роз’яснити механізм дії нових податкових пільг для галузі

6474
Видавці преси просять уряд роз’яснити механізм дії нових податкових пільг для галузі
Видавці преси просять уряд роз’яснити механізм дії нових податкових пільг для галузі

Видавнича компанія COOP-Media (газета «Порадниця») та поліграфічне підприємство «Інтерконтиненталь-Україна» просять прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка роз'яснити Державній фіскальній службі зміни до Податкового кодексу щодо виробництва і розповсюдження вітчизняних періодичних видань. Про це йдеться у їхньому зверненні, яке поширила прес-служба COOP-Media.

 

Як повідомляють організації, на початку березня президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва.

 

Згідно з документом українські ЗМІ звільняються від сплати ПДВ при підготовці, виробництві, передплаті й доставці періодичних видань.

 

«У зв'язку з необхідністю зберегти друковані видання як джерело інформації для численних соціальних груп просимо дати роз'яснення по суті змін, внесених до Податкового кодексу України», - йдеться у зверненні.

 

Як зазначає прес-служба COOP-MEDIA, в цілому гравці видавничого ринку позитивно оцінили ініціативу Верховної Ради, однак нововведення необхідно конкретизувати належним чином.

 

«Такі дії законодавця дають можливість періодичним друкованим виданням вижити в ситуації триразового зростання цін на сировину, і відповідно, як і колись бути доступними для читачів. Якщо споживач не зможе оплатити обрану ним газету, рано чи пізно єдине що він зможе читати, це безкоштовно роздаються видання, акценти в яких оплатили ті чи інші групи впливу, в тому числі антидержавні», - зазначають представники компаній.

 

COOP-Media та «Інтерконтиненталь-Україна» просять уряд «визначити механізм, згідно з яким періодичні друковані ЗМІ будуть звільнятися від сплати ПДВ за виготовлення продукції» та прагнуть з'ясувати, яким чином працівники податкової визначатимуть, чи є видання вітчизняним, чи тільки зареєстрованим в Україні.

 

Скасування ПДВ, на їхню думку, обіцяє стати суттєвою підтримкою українських ЗМІ і книжкових видавництв в умовах згортання ринку. «На сьогоднішній день середня рентабельність видавничого бізнесу (періодичні ЗМІ) становить не більше (2-3%), а поліграфічного (3%). Протягом 2014-2015 року низка видань припинила своє існування, частина видань скоротили обсяг і частоту виходу», - нагадали у прес-службі видавничої компанії.

 

COOP-Media та «Інтерконтиненталь-Україна» закликають інші видавничі та поліграфічні компанії приєднуватися до їхнього звернення.

 

Нагадаємо, законопроект № 1833 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва)» зареєстрували 23 січня народні депутати Юрій Луценко («Блок Петра Порошенка») та Микола Княжицький («Народний фронт»). 13 лютого парламент 235-ма голосами ухвалив відповідний закон. 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав його. Закон набрав чинності з дня опублікування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6474
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду