Інститут Медіа Права виклав у вільному доступі відомості про 20 тисяч помічників нардепів VI скликання

Інститут Медіа Права виклав у вільному доступі відомості про 20 тисяч помічників нардепів VI скликання

19 Березня 2015
3960
19 Березня 2015
13:16

Інститут Медіа Права виклав у вільному доступі відомості про 20 тисяч помічників нардепів VI скликання

3960
Інститут Медіа Права виклав у вільному доступі відомості про 20 тисяч помічників нардепів VI скликання
Інститут Медіа Права виклав у вільному доступі відомості про 20 тисяч помічників нардепів VI скликання

Повний перелік помічників-консультантів народних депутатів Верховної Ради VI скликання, які Інститут Медіа Права (ІМП) в інтересах журналістки Ірини Соломко отримав від Апарату ВР через суд, тепер розміщено у вільному доступі. Про це стало відомо на прес-конференції «Помічники депутатів виходять із тіні», яка відбулася 19 березня.

 

Як писала «Детектор медіа», у 2011 році Ірина Соломко, яка тоді працювала журналістом видання «Корреспондент» намагалася отримати перелік помічників-консультантів депутатів за 2007-2012 роки, проте  в доступі до цієї інформації їй відмовили. Протягом трьох років ІМП разом з журналісткою судилися з Апаратом Верховної ради, спираючись на Закон України «Про доступ до публічної інформації», щоб отримати ці відомості.

 

На прес-конференції Ірина Соломко зазначила, що вони досягли в цій справі успіху через те, що влада і ситуація в країні змінилися. В листопаді 2014 року Вищий адміністративний суд визнав, що ця інформація не може бути конфіденційною, адже на оплату роботи частини помічників-консультантів витрачаються кошти з державного бюджету України.

 

Учасник  конференції нагадали, що згідно законодавства, кожен депутат може мати до 31 помічника, які працюють на нього за строковим трудовим договором або на громадських засадах.

«Тоді держава витрачала на одного депутата близько 20 тисяч гривень на місяць, тобто близько 100 мільйонів на рік», - повідомила пані Соломко.

 

У оприлюднених документах названо 20 296 помічників-консультантів, з яких більше 4 тисяч мали статус державного службовця, понад тисячу працювали за контрактом, більше 14 тисяч - на громадських засадах.

 

«Ця інформація є достатньо яскравим свідченням, як поводять себе народні обранці, скільки державних коштів, пільг та гарантій витрачається на помічників. І для журналістів, і для аналітиків, і для громадських рухів ці дані є дуже цінними. Незважаючи на те, що парламент суттєво оновився, багато з цих осіб і досі у владі. Чимало з них будуть, вірогідно, балотуватися на місцевих виборах наступного року», - зазначив директор ІМП Тарас Шевченко.

 

Найбільшу кількість помічників-консультатів мали такі депутати: Ігор Савиченко (БЮТ) - 102 помічники з яких 15 - дерслужбовці, Юрій Каракай (Партія регіонів) - 89 помічників з яких 26 дерслужбовців, та Сергій Василенко (Нова Україна - Народна самооборона) 88 помічників, з яких 45 держслужбовців.

 

Ірина Соломко наголосила, що система помічників щороку забирала в України значну частину бюджету. В помічники депутати брали собі родичів, бізнес-партнерів, нардепи - колеги по партіям активно обмінювалися «своїми людьми». Вони отримували не лише зарплату, а і відповідний статус та пільги.  «Журналісти завжди знали, що це ретельно приховувана інформація і кланова система», - додала пані Соломко.

 

Тарас Шевченко нагадав, що ІМП разом з Громадським рухом «Чесно» домоглися оприлюднення на сайті парламенту інформації про помічників народних депутатів  поточного скликання (на особистій сторінці депутата). Ірина Соломко зазначила, що зараз завдяки увазі громадськості і відкритості цієї інформації депутати мають менше помічників і на їх отримання виділяється менше коштів.

 

Юрист ІМП Віта Володарська, яка вела цю справу в судах, звернула увагу на те, що більшість екс-депутатів VI скликання, яким пізніше вдалося отримати міністерські посади, переїхали в Кабмін разом з помічниками, дехто з них очолив профільмі комітети, тож отримана в цій судовій справі інформація є актуальною досі.

 

«Попри те, що на перший погляд отримані 450 сторінок відомостей здаються застарілими, це грунтовна база для журналістських розслідувань, виявлення порушень з боку депутатів, з'ясування наскільки вони є доброчесними і чи не зловживають своїми правами. Наш результат у цій судовій справі є дуже важливим, адже дозволяє домогтися зміни системи. Тому і надалі з цією метою журналістам та юристам варто об'єднуватися», - зазначила юрист.

 

Тарас Шевченко додав, що політики мають пам'ятати, що навіть якщо інформація є закритою в певний час, колись вона стане публічною. «Прозорість і відкритість є найкращими гарантіями проти зловживань і корупції. Знаючи, що ця інформація є публічною, нардепи більше не будуть брати в помічники своїх жінок, дітей на державну службу», - переконаний він.

 

Керівник ІМП також подякував спікеру парламенту Володимиру Гройсману. «Після нашої зустрічі в грудні він розпорядився відкрити інформацію по поточним помічникам, і це безперечно вплинуло на рішення судового засідання в нашій справі з Іриною Соломко. Нам передали 450 сторінок унікальної інформації», - зазначив пан Шевченко.

 

Нагадаємо, у січні голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав розпорядження, яке зобов'язує народних депутатів оприлюднювати декларації про свої доходи, а також щомісячно надавати громадськості відкріті списки своїх помічників.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду