Шведська прокуратура хоче допитати  Ассанжа у Лондоні

Шведська прокуратура хоче допитати Ассанжа у Лондоні

14 Березня 2015
1882
14 Березня 2015
16:29

Шведська прокуратура хоче допитати Ассанжа у Лондоні

1882
Шведська прокуратура хоче допитати  Ассанжа у Лондоні
Шведська прокуратура хоче допитати  Ассанжа у Лондоні

Шведська прокуратура звернулася із запитом до адвокатів засновника скандально відомого сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа стосовно того, чи погодиться він на допит у Лондоні і надання зразків ДНК. Про це повідомила CNN .

 

Раніше представники юстиції у Стокгольмі категорично відкидали пропозицію адвокатів Ассанжа прибути до Великої Британії й здійснити там цю процедуру. Однак ситуація змінилася через фактор часу.

 

Як заявила директор державного управління з судових розслідувань Маріанна Нью (Marianne Ny), термін давності ряду злочинів, в яких підозрюють Ассанжа, добігає кінця у серпні цого року.

 

Якщо Ассанж погодиться, шведська прокуратура негайно надішле запит щодо надання правової допомоги британській владі для її подальших правничих дій.

 

Інший запит з проханням надати дозвіл «здійснити слідчі дії» у приміщенні посольства Еквадору у Лондоні, що має статус екстериторіальності, буде надіслано владі цієї латиноамериканської країни.

 

Адвокат Ассанжа, Пер Е.Самуелссон (Per E. Samuelsson) повідомив, що телефонував своєму підзахисному, аби сповістити новину зі шведської прокуратури. За його словами, той «у принципі» сприйняв її позитивно.

«Ассанж, звісно, був дуже радий, що нарешті щось таки відбувається, - відзначив адвокат. - Однак його роздратовує те, що це зайняло стільки часу».

 

Цього Ассанж і його команда домагалася протягом чотирьох років,

 

Прокурор Маріанна Нью
пояснила зміну підходу шведської влади до справи Ассанжа в оприлюдненій заяві. При цьому вона зробила застереження, що засвідчує частковий характер поступки.

 

Тож поворот стокгольмської Феміди у реальному сенсі не є карколомним.  

«Я завжди вважала, що його (Ассанжа) допит в еквадорському посольстві у Лондоні призведе до зниження вартості розслідування, - заявила вона. - У будь-якому разі йому доведеться бути присутнім на суді, якщо він відбудеться у майбутньому у Швеції».

 

«Ця оцінка лишається незмінною, - наголосила представник прокуратури. - Однак нині суттєву роль відіграє фактор часу. Тож я вважала за необхідне згодитися з недоліками у розслідуванні та взяти на себе ризик, що цей допит не просуне розслідування справи».

 

Вона мотивувала своє рішення, передусім, тим, що інших реальних можливостей за відсутності Ассанжа у Швеції немає.

 

Про скасування ордеру на арешт Ассанжа, на якому наполягають він та його юристи, у шведській заяві не йдеться.

 

Натомість адвокат Пер Е.Самуелссон заявив, що правники Ассанжа готові прибути до Лондона «якомога швидше», щоб обговорити запит шведської прокуратури.

 

Він очікує, що відповідь з їхнього боку надійде наступного тижня..

Однак проблема, за його словами, у тому, що до вирішенні питання стосовно запиту причетні ще дві країни, що може затягти цей процес.
Щоб уникнути екстрадиції до Швеції, австралійський програміст Джуліан Ассанж, переховується з червня 2012 р. в еквадорському посольстві у Лондоні, де він отримав політичний притулок від лівого уряду цієї латиноамериканської країни.

 

Це сталося після того, як британський суд ухвалив видати австралійця, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук, Швеції.  

 

Скотланд-ярд заявив, що загальна вартість операції із зовнішнього стеження за посольством Еквадора вже перевищила 5,3 мільйони доларів.

 

У скандинавській країні 43-річному Джуліану Ассанжу інкримінують звинувачення у сексуальних домаганнях під час його перебування там 2012 року Однак він категорично відкидає їх і заявляє, що це - складова спрямованої проти нього наклепницької кампанії.

 

Заснований Ассанжем сайт Wikileaks оприлюднив тисячі таємних документів Держдепартаменту і Міністерства оборони США, збентеживши офіційний Вашингтон.

 

Ассанж стверджує, що остерігається, того, що Швеція видасть його США, де за публікацію секретних урядових документів йому може загрожувати смертна кара.

 

За передачу їх WikiLeaks колишній рядовий збройних сил США Бредлі Меннінг (Bradley Manning) відбуває 35-річне тюремне ув'язнення.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - CNN

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду