«Стоп цензурі!», «Чесно» та РПР засудили проект про кримінальну відповідальність за критику влади

«Стоп цензурі!», «Чесно» та РПР засудили проект про кримінальну відповідальність за критику влади

2 Березня 2015
4650

«Стоп цензурі!», «Чесно» та РПР засудили проект про кримінальну відповідальність за критику влади

4650
«Стоп цензурі!», «Чесно» та РПР засудили проект про кримінальну відповідальність за критику влади
«Стоп цензурі!», «Чесно» та РПР засудили проект про кримінальну відповідальність за критику влади

Активісти громадських рухів «Стоп цензурі!», «Чесно» та ініціативи Реанімаційний пакет реформ (РПР) вважають неприпустимим встановлення кримінальної відповідальності за критику влади. Про це йдеться у їх спільній заяві.

 

«Законопроект №2225 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)" є загрозою для свободи слова», - зазначають активісти.

 

Вони закликали народного депутата Костянтина Матейченка та всю фракцію «Народного фронту» відкликати згаданий законопроект, а профільний Комітет Верховної Ради - дати негативний висновок та не рекомендувати включення законопроекту №2225 до порядку денного парламенту. Зміни, пропоновані законопроектом №2225, за духом близькі до антидемократичних «законів про диктатуру 16 січня», переконані активісти.

 

Далі «Детектор медіа» друкує заяву повністю:

 

«Кримінальна відповідальність за критику влади неприпустима!

 

Законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)» є загрозою для свободи слова. На цьому наголошують активісти громадських рухів «Чесно», «Стоп цензурі!» та ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ​.

 

«Дії спрямовані на підрив авторитету   органів державної влади,  місцевого самоврядування та об'єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення й неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (її відповідних органів), так і держави в цілому, що в подальшому може тягнути за собою порушення усталених соціальних норм і правил організації суспільного й державного ладу та життя - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років», - йдеться у законопроекті, який подав нардеп Костянтин Матейченко («Народний фронт»).

 

Ця норма де-факто вводить цензуру на критику органів влади, окремих чиновників та політичних партій. У разі ухвалення законопроекту, він може використовуватись для переслідування засобів масової інформації, активістів та політичних репресій.

 

Зміни, пропоновані законопроектом №2225, за духом близькі до антидемократичних «законів про диктатуру 16 січня». 

 

Ми наголошуємо: таке кричуще порушення права на свободу слова не може бути виправданим жодним чином, в тому числі потребами інформаційної безпеки держави.

 

Якщо влада бачить проблеми в інформаційній сфері, то вона завжди може звернутися до медіаспільноти для вироблення рішень, які з одного боку враховуватимуть виклики російської агресії, а з іншого не порушуватимуть стандартів свободи слова.

 

Ми закликаємо народного депутата Костянтина Матейченка та усю фракцію «Народного фронту» відкликати згаданий законопроект, а профільний комітет - дати негативний висновок та не рекомендувати включення законопроекту №2225 до порядку денного парламенту».

 

Нагадаємо, законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Костянтин Матейченко («Народний Фронт»), пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею, що визначає й кваліфікує злочинність дій, спрямованих на підрив авторитету держави та її органів. Стаття 339-1, якою в законопроекті пропонується доповнити Кримінальний кодекс, передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар розкритикувала законопроект  свого одно партійця Костянтина Матейченка «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)» і заявила, що кримінальне покарання за будь-яку критику неприпустиме. Вона запевнила, що нардепа переконуватимуть «відкликати його законопроект, аби забрати норму про кримінальне покарання».

 

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає цей законопроект популістським. Також він акцентує на необхідності впровадження нового регламенту подачі законопроектів, за яким законодавчі ініціативи надходили би не від одного, а від кількох народних депутатів. На думку медіаюриста, це допоможе відсіяти непотрібні законопроекти.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов написав відкритого листа Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку щодо законодавчої ініціативи його партійного соратника, народного депутата Костянтина Майтеченка, який вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», що передбачає кримінальну відповідальність за критику держави, і закликав його переконати відкликати законопроект.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4650
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду