Експерт конкурсу матеріалів «Кожен рік – Рік лісів» роз’яснив деякі теми конкурсу

Експерт конкурсу матеріалів «Кожен рік – Рік лісів» роз’яснив деякі теми конкурсу

17 Лютого 2015
2059

Експерт конкурсу матеріалів «Кожен рік – Рік лісів» роз’яснив деякі теми конкурсу

2059
На оголошений програмою FLEG II (ЄІСП/Схід-2) та «Детектор медіаю» конкурс для журналістів і фахівців лісової галузі вже надходять роботи
Експерт конкурсу матеріалів «Кожен рік – Рік лісів» роз’яснив деякі теми конкурсу
Експерт конкурсу матеріалів «Кожен рік – Рік лісів» роз’яснив деякі теми конкурсу

На оголошений програмою FLEG II (ЄІСП/Схід-2) та «Детектор медіаю» конкурс для журналістів і фахівців лісової галузі вже надходять перші роботи.

 

Також учасники просять роз'яснити сенс деяких тем, які запропоновано в якості пріоритетних. Зокрема, надійшов лист від фіналістки попередніх конкурсів Світлани Ісаченко.

 

Світлана Ісаченко цікавиться, як розуміти такі поняття: «розвиток інституту права власності на ліси» і «проблеми та шляхи розвитку системи управління лісами»: «...Що таке право власності на ліси? Інакше неможливо зрозуміти, а яким чином його розвивати і для чого це взагалі потрібно? Чим це право закріплено? Яким законом? Те саме стосується "розвитку системи управління лісами". Що це за система? Що саме є наразі об'єктом управління? І взагалі яким чином ліси можуть бути об'єктом управління? Я не можу собі навіть уявити, як це може бути. Це так само, як газ, вода, нафта чи руда мають якусь свою систему управління».

 

Експерт програми FLEG II Михайло Попков роз'яснив, що «інститут права власності» - це порядок розподілу повноважень власності (користування, володіння, розпорядження) на майно (землю і ліс) в країні. У нас в частині лісів явні проблеми: права власності на землі і ліси розподілені по-різному (можна взяти в користування ліс, не оформляючи користування землею, що призводить до безлічі непорозумінь); права тимчасового користування (в т.ч так зване ДТКЛ - довготривале ТИМЧАСОВЕ Користування лісом) - суцільний кримінал; доступ до лісу простих громадян законодавчо не визначений і т.д.

 

Тобто наразі мається на увазі НЕ наукова чі освітня установа, а юридичний термін.

 

«Інститут права або правовий інститут - відособлена група юридичних норм, що регулюють якісно однорідні суспільні відносини всередині однієї галузі права або на їх стику» (з Вікіпедії)», - пояснив експерт.

 

У даному разі йдеться про норми, які регулюють права власності на ліси та землю під лісами або землі лісового фонду (це теж усе різні поняття). 

 

Про колізії, які виникають при тлумаченні і застосуванні на практиці існуючого на сьогодні інституту права власності, можна почитати у відповідному розділі ось цього, наприклад, сайту http://lespravo.com.ua/artcat/11-Lisovi_zemli/ 

 

Про корупційність права на тимчасове користування лісом і про доступ (точніше - про обмеження доступу) громадян до лісових ресурсів можна почитати у брошурі, яка розміщена тут.

 

Дивіться розділ «Ліси - за парканом? (Аналіз правової регламентації довгострокового тимчасового користування лісами: забезпечення прав громадян на користування лісовими ресурсами, корупційні ризики та запобігання порушенням лісового законодавства. Олег Сторчоус, експерт Програми ENPI-FLEG).

 

Також про право власності на заходах FLEG неодноразово доповідав експерт програми Віталій Сторожукhttp://www.fleg.org.ua/docs/434 та інші публікації на сайті  http://www.fleg.org.ua/ у розділі «Матеріали проекту».

 

Друге питання, за словами Михайла Попкова, стосується «інституційної системи управління» державними лісами. «Тут очевидні проблеми суміщення контрольних та господарських функцій (реалізовані корупційні ризики), ігнорування місцевих інтересів, неефективність ведення лісового господарства дрібними підприємствами ...», - зауважив експерт.

 

Тут також в першу чергу треба почати з терміну, з поняття: «Система управління (англ. control system) - систематизований набір засобів впливу на підконтрольний об'єкт для досягнення цим об'єктом певної мети. Об'єктом системи керування можуть бути як технічні об'єкти так і люди. Об'єкт системи керування може складатися з інших об'єктів, які можуть мати постійну структуру взаємозв'язків», - дивіться детальніше у «Вікіпедії».

 

Тема управління лісами досить докладно розкривається в дослідженні Михайла Попкова, яке стосується лісової політики: http://www.fleg.org.ua/docs/418 та http://www.fleg.org.ua/docs/434

 

Також популярно і коротко ці питання висвітлені у все тій же брошурі.

Розділи:

- Пропозиції щодо зменшення корупційних ризиків у лісовому господарстві України. Олександр Банчук, експерт Програми ENPI-FLEG

- Аналіз лісового законодавства України на предмет легальності і забезпечення ефективності використання лісів і лісових ре- сурсів. Микола Савущик, експерт Програми ENPI-FLEG

- Як управляють лісами в Україні та Європі. Порівняння законо- давства та практик управління. Віталій Сторожук, експерт Програми ENPI-FLEG

 

І наостанок: одним із завдань конкурсу якраз і є намагання зробити доступними та зрозумілими для читачів/глядачів/слухачів такі терміни та поняття, тому ми вдячні пані Світлані, яка звернулася до нас по роз'яснення.

 

Експерти Програми готові у разі потреби надати детальніші пояснення як цих, так й інших термінів та визначень.

 

Нагадаємо, 28 січня розпочато прийом робіт на четвертий всеукраїнський конкурс «Правозастосування та управління у лісовому секторі України». До участі запрошено журналісті всіх видів ЗМІ та фахівців лісової галузі (лісівників).

 

Термін подання матеріалів - до 15 травня 2015 року на адресу куратора конкурсу від «Детектор медіа»:zelin.tk@gmail.com, 098-446-61-95.

 

Детальну інформацію щодо критеріїв відбору робіт, тем конкурсу та гонорарного фонду - читайте тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду