Блогера Руслана Коцабу арештували на 60 днів - рішення суду (ДОПОВНЕНО)

Блогера Руслана Коцабу арештували на 60 днів - рішення суду (ДОПОВНЕНО)

8 Лютого 2015
6679

Блогера Руслана Коцабу арештували на 60 днів - рішення суду (ДОПОВНЕНО)

6679
Блогера Руслана Коцабу арештували на 60 днів - рішення суду (ДОПОВНЕНО)
Блогера Руслана Коцабу арештували на 60 днів - рішення суду (ДОПОВНЕНО)

Івано-Франківський суд виніс рішення щодо запобіжного заходу щодо блогера Руслана Коцаби, який виступав проти мобілізації і щодо якого відкрито кримінальне провадження за державну зраду. Журналіста взято під варту на 60 днів.  Про це повідомляє місцева інформаційна агенція «Фіртка».

 

Нагадаємо, звинувачення пану Коцабі було винесено за частиною першою статті 111 та частиною першою статті 114 Кримінального кодексу України. Перший пункт звинувачення - державна зрада, що карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років. Звинувачення за статтею 114 ККУ полягає у «передачі або збиранні з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства», що передбачає позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років. 

 

Під час засідання блогер наголосив, що «готовий бути мобілізованим до війська лише тоді, коли в країні буде оголошений воєнний стан». Засідання суду він порівняв «із судилищем часів правління Сталіна». Руслан Коцаба заявив, що свої висловлювання про мобілізацію не вважає державною зрадою, а лише «хоче лише наголосити, що в державі триває братовбивча війна».

 

Начальник відділу прокуратури Івано-Франківської області Петро Гавриляк зазначив, що пан Коцаба має 5 днів для подання апеляції на рішення суду. Також пан Гавриляк додав, що у ході досудового слідства були встановлені обставини, що унеможливлюють подальший хід слідства з іншою мірою запобіжного заходу, як окрім тримання під вартою.

 

Нагадаємо, про затримання пана Коцаби уночі 8 лютого повідомила його дружина Уляна Коцаба. Посилаючись на інформацію від слідчого, вона зазначила, що блогера затримано затримано на 36 годин до засідання суду. Однак суд розпочався уже 8 лютого.

 

Як уточнив радник глави СБУ Маркіян Лубківський, у діях пана Коцаби є ознаки злочину, передбаченого ч.1 статті 111 та ч.1 статті 114 КК України, йому оголошено про підозру. Також пан Лубківський додав, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу.

 

Як писала «Детектор медіа», раніше пан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

 

Після цього громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

 

28 січня у Службі безпеки України заявили, що не порушували кримінальні провадження стосовно пана Коцаби за його заклики до масової відмови від мобілізації до українського війська. Прес-секретар УСБУ в Івано-Франківської області Марія Римар пояснила, що слідчим відділом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст. 111 ККУ (державна зрада) за заявою громадянина. Однак Руслан Коцаба, зауважила пані Римар, не має ніякого процесуального статусу.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://firtka.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6679
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Яр.
3335 дн. тому
Чи то з глузду усі з"їхали, особливо журналісти. Зробили найголовнішою новиною справу отого ..., проблемою сьогодення став якийсь провінційний , маловідомий Коцаба. Люди, що з вами? Чи то робиться спеціально?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду