Блогера Коцабу, що виступав проти мобілізації, затримано на 36 годин (ДОПОВНЕНО)

Блогера Коцабу, що виступав проти мобілізації, затримано на 36 годин (ДОПОВНЕНО)

8 Лютого 2015
4267

Блогера Коцабу, що виступав проти мобілізації, затримано на 36 годин (ДОПОВНЕНО)

4267
Блогера Коцабу, що виступав проти мобілізації, затримано на 36 годин (ДОПОВНЕНО)
Блогера Коцабу, що виступав проти мобілізації, затримано на 36 годин (ДОПОВНЕНО)

Блогера, івано-франківського журналіста Руслана Коцабу, який виступав проти мобілізації, затримано до засідання суду. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила дружина пана Коцаби.

 

«Щойно передзвонив слідчий. Руслана затримано на 36 годин, до засідання суду, який прийме рішення щодо міри запобіжного заходу. Обшук і затримання проводилися за ухвалою суду в рамках "розслідування у кримінальному провадженні ... за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України"», - зазначила Уляна Коцаба близько першої години ночі.

 

Удень 8 лютого про затримання пана Коцаби на своїй сторінці у Facebook повідомив радник глави СБУ Маркіян Лубківський. «Враховуючи, що в діях Р.Коцаби є ознаки злочину, передбаченого ч.1 статті 111 та ч.1 статті 114 КК України, йому оголошено про підозру, - зазначив він. - Під час затримання у Р.Коцаби вилучені матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями КК. Сьогодні судом має бути прийняте рішення щодо запобіжного заходу стосовно Р.Коцаби».

 

Руслан Коцаба, за його словами, наразі працює фрілансером для кількох телеканалів та інтернет-видань, зокрема каналу «112 Україна», ZIK, місцевого телеканалу ОТБ «Галичина». Також він, за його словами, зареєстрований у «Репортерській Сотні» (проект «Громадського ТБ»). 18 січня телеканал «112 Україна» офіційно заявив, що Руслан Коцаба наразі не є кореспондентом каналу. Редакція обласної телерадіокомпанії «Галичина» заявила, що Руслан Коцаба ніколи з ними не співпрацював.

 

Громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації. Раніше пан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликає українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

 

28 січня у Службі безпеки України заявили, що не порушували кримінальні провадження стосовно пана Коцаби за його заклики до масової відмови від мобілізації до українського війська. Прес-секретар УСБУ в Івано-Франківської області Марія Римар пояснила, що слідчим відділом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст. 111 ККУ (державна зрада) за заявою громадянина. Однак Руслан Коцаба, зауважила пані Римар, не має ніякого процесуального статусу.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://firtka.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду