Нацрада оголосила попередження новій радіостанції «Блік» Сергія Курченка

Нацрада оголосила попередження новій радіостанції «Блік» Сергія Курченка

29 Січня 2015
5078

Нацрада оголосила попередження новій радіостанції «Блік» Сергія Курченка

5078
Нацрада оголосила попередження новій радіостанції «Блік» Сергія Курченка
Нацрада оголосила попередження новій радіостанції «Блік» Сергія Курченка

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (нова радіостанція «Блік», яку пов'язують з радіогрупою УМХ Сергія Курченка). Таке рішення Нацрада прийняла 29 січня за результатами планової перевірки компанії у зв'язку з першим роком діяльності.

 

Радіокомпанія володіє ліцензією на ФМ-частоти в семи містах (Вінниці, Артемівську, Новому Бузі, Кременчуці, Новій Каховці, Чемерівцях та Умані). На засіданні Нацради її представляв юрист радіогрупи УМХ.

 

Перевірка зафіксувала, що компанія досі не отримала дозволів на експлуатацію передавачів від «Українського державного центру радіочастот». Вона звернулася по висновки УДЦР 17 листопада 2014 року - через 11 місяців після отримання ліцензії на мовлення. Також Нацрада не зафіксувала мовлення радіостанції в місті Нова Каховка Херсонської області.

 

Відсутність мовлення в Новій Каховці компанія пояснила технічними проблемами - необхідно купити новий передавач, який коштує 5 тис. доларів. Відсутність дозволів на експлуатацію передавачів пояснюється затримкою їх видачі УДЦР. 22 січня радіокомпанія повторно подала заявку до УДЦР.

 

Також Нацрада виявила відхилення від програмної концепції, які пов'язані з різним тлумаченням жанрового розподілу (перевіряльники Нацради не вважають підбірку музичних творів власним продуктом, а радіокомпанія - вважає). Зрештою, Нацрада погодилася з аргументами компанії та вирішила не враховувати це як порушення.

 

Однак члени Нацради вважають суттєвими порушеннями відсутність мовлення на одній із частот і відсутність дозволів УДЦР. За словами члена Нацради Владислава Севрюкова, радіо «Блік» запустилося в останні дні перед закінченням передбаченого законом строку (ліцензіат має розпочати діяльність протягом року з дня отримання ліцензії). «Ви можете подавати потім заяву про зняття попередження. У вас був цілий рік. Нічого не робити і запустити в останній момент - це не зовсім правильно», - сказав пан Севрюков.

 

Члени Нацради проголосували за оголошення попередження. Утримався лише Григорій Шверк, який у минулому працював в УМХ.

 

Нагадаємо, ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік») отримало ФМ-частоти в семи містах за результатами конкурсу Нацради 25 листопада 2013 року: 104,8 МГц у Вінниці, 105,4 МГц в Артемівську, 104,5 МГЦ у Новому Бузі, 102,5 МГц у Кременчуці, 101,5 МГц у Новій Каховці, 100,3 МГц у Чемерівцях, 105,7 МГц в Умані.

 

Однак радіокомпанії не вдалося отримати частоту у Львові, де спершу жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів, а згодом Нацрада переголосувала рішення і віддала перемогу ТОВ «Престайм.Ком.Юа» зі Львова (радіо «Вголос»).

 

Напередодні конкурсу народний депутат Ірина Геращенко заявляла, що, за інформацією тодішньої опозиції, новостворену компанію ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік») лобіюють в інтересах медіахолдингу Сергія Курченка. За документами власником і директором компанії є 26-річна Людмила Череповська з Луганської області.

 

Коментуючи слова пані Геращенко, тодішній голова Нацради Володимир Манджосов сказав: «Відповідно до закону для нас власниками є ті юридичні або фізичні особи, які вказані у документах. Чи є якісь кінцеві власники, на сьогодні закон не зобов'язує встановлювати. Тому коментувати заяви чи припущення - це марна трата часу».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду