На одного з колишніх очільників харківської міліції чекає суд за розгін Євромайдану і напади на журналістів

На одного з колишніх очільників харківської міліції чекає суд за розгін Євромайдану і напади на журналістів

20 Січня 2015
4226

На одного з колишніх очільників харківської міліції чекає суд за розгін Євромайдану і напади на журналістів

4226
На одного з колишніх очільників харківської міліції чекає суд за розгін Євромайдану і напади на журналістів
На одного з колишніх очільників харківської міліції чекає суд за розгін Євромайдану і напади на журналістів

Справу одного з колишніх представників керівного складу харківського міського управління МВС України, за вказівкою якого розганяли харківський Євромайдан, направили до суду. Про це повідомляє Генеральна прокуратура України.

 

«Прокуратурою Харківської області завершено досудове розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) стосовно одного з колишніх представників керівного складу Харківського міського управління ГУ МВС України в області. Встановлено, що за вказівкою полковника міліції, який мав забезпечувати охорону громадського порядку біля Академії внутрішніх військ МВС України 19 лютого 2014 року, почався розгін мітингувальників. Правоохоронці фактично застосували силу до мирних неозброєних людей. Кілька громадян отримали тілесні ушкодження», - повідомляє ГПУ.

 

Генпрокуратура також наголошує, що через «недбалість колишнього правоохоронця» до охоронюваного периметру, створеного міліціонерами, безперешкодно зайшло близько 100 так званих «тітушок». Як відомо, «ті тушки» напали на мітингувальників,побили багатьох з них, а також спричинили тілесні ушкодження кільком представникам ЗМІ та розбили камери операторам кількох телеканалів.

 

«Під безпосереднім керівництвом вказаної особи з місця проведення мітингу правоохоронцями безпідставно затримано та доставлено до райвідділу 12 мітингувальників, на яких незаконно складено адміністративні протоколи за ст. 185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов'язків)», - повідомляє ГПУ.

 

Генпрокуратура зазначає, що жодного з «тітушок» міліціонери не затримали.

 

Обвинувальний акт проти одного з колишніх очільників міліції Харкова наразі затверджено та направлено до Червонозаводського районного суду міста.

 

Як повідомляє «Радіо Свобода», у прокуратурі уточнили, що матеріали про протиправні дії «тітушок» слідство виділило в окреме провадження за статтею «перешкоджання професійній діяльності журналістів та хуліганство».

 

Нагадаємо, у грудні минулого року Харківська прокуратура оголосила колишньому полковнику харківської міліції , прізвище якого не називається, про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Прокуратурою встановлено, що за вказівкою полковника міліції, який мав забезпечувати охорону громадського порядку біля Академії внутрішніх військ МВС України 19 лютого 2014 року , почався розгін мітингувальників, під час якого постраждали також представники ЗМІ. Екс-міліціонеру було обрано запобіжний захід - особисте зобов'язання.

 

Як відомо, 19 лютого 2014 року активісти Євромайдану у Харкові впродовж дня блокували будівлю Академії внутрішніх військ, перешкоджаючи тим самим відправці курсантів на Майдан у Київ. Увечері до місця події прибули представники правоохоронних органів і непізнані особи спортивної статури. В ході сутички з активістами розбита телекамера і побита знімальна група телеканалу СТБ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 лютого 2014 року в Харкові під час зйомок побили оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзу. За словами редактора СТБ Ірини Федорів, пораненому спочатку не дозволяли надати медичну допомогу, але потім все ж вдалося його відбити і відправити на машині «швидкої допомоги».

 

У серпні Харківська прокуратура повідомила, що не знайшла доказів побиття журналістів телеканалу СТБ співробітниками спецпідрозділу «Беркут» біля будівлі Харківської академії внутрішніх військ 19 лютого. Розслідування за фактом побиття було частково закрите. Варто нагадати, що позивачка, журналістка СТБ Марія Малевська у своїх свідченнях щодо подій 19 лютого у Харкові зокрема написала: «Начальник Академії, а зараз глава Нацгвардії Степан Полторак (нині - міністр оборони - ТК) дивився за всім зі сходів Академії».

 

Знімальна групи СТБ у складі журналіста Марії Малевської та оператора Олександра Бринзи заявляла, що не погоджується з закриттям справи про їх побиття співробітниками «Беркута», що сталось 19 лютого 2014 року в Харкові під час зйомок.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду