Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1357, який дозволить створити суспільне мовлення

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1357, який дозволить створити суспільне мовлення

13 Січня 2015
5917

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1357, який дозволить створити суспільне мовлення

5917
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1357, який дозволить створити суспільне мовлення
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1357, який дозволить створити суспільне мовлення

13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. За законопроект проголосували 230 народних депутатів (у тому числі 97 - від «Блоку Петра Порошенка», 71 - від «Народного фронту», 25 - від «Самопомочі», 14 - від «Батьківщини», 1 - від «Опозиційного блоку», 20 - від позафракційних, 0 - від Радикальної партії Олега Ляшка, 1 - від групи «Воля народу», 1 - від групи «Економічний розвиток»).

 

Законопроект проголосовано за основу з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар («Народний фронт») і Миколою Томенком («Блок Петра Порошенка»), повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект дасть змогу створити незалежний суспільний канал на базі державного мовлення. «Без цих змін ми не можемо зробити реального незалежного суспільного мовника. Наше завдання - вивести суспільний канал з-під впливу Кабінету Міністрів і створити на його базі альтернативу комерційним каналам», - сказала вона.

 

За її словами, в законопроекті передбачено створення Національної суспільної телерадіокомпанії України у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ), виведення державної ТРК «Всесвітня служба УТР» із закону про суспільне мовлення, щоб на його базі створити іномовлення. Також законопроектом передбачено посилити роль журналістів у визначенні редакційної політики суспільного мовника. Детальніше про пропоновані зміни - читайте в статті «Детектор медіа».

 

«Існує альтернативний законопроект (№ 1357-1 Миколи Томенка. - ТК), - додала Вікторія Сюмар. - Сьогодні ми з депутатами говорили про те, що деякі речі із цього законопроекту мають бути узгоджені в нашому законопроекті. Коли ми створюємо ПАТ, то в законі має бути передбачена заборона на відчуження і приватизацію його майна. Ми маємо передбачити створення окремих юридичних осіб для телебачення і радіо. А також залишити можливість створення регіональних суспільних мовників, але до другого читання виписати, як саме».

 

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», співавтор альтернативного законопроекту № 1357-1 Микола Томенко у своєму виступі розкритикував Перший національний, на якому зараз ідуть індійські фільми російською мовою. Микола Томенко звинуватив уряд у тому, що була спроба урядовою постановою «приватизувати» майно майбутнього суспільного мовника. Він також заявив, що своїм законопроектом убезпечує майбутнього суспільного мовника від приватизації, зберігає Українське радіо, а також дає змогу зберегти регіональних суспільних мовників. За його словами, він з колегами обговорює створення окремої статті в законі, де буде описано різний алгоритм для перетворення ОДТРК на регіональних суспільних мовників.

 

«Наша фракція голосуватиме за закон лише за умови створення суспільного мовлення, а не приватного каналу, якщо буде чітко прописано, що реорганізація, а не ліквідація, якщо весь блок приватизації буде виключено із законопроекту, якщо продати майно можна буде лише за згоди Кабінету Міністрів, якщо Суспільне радіо - це окрема юридична особа, і за умови, що ОДТРК - це майбутні канали суспільного мовлення для місцевої громади», - заявив Микола Томенко. Він також виступив проти можливості фінансування суспільного мовлення за рахунок абонплати та за запровадження низки обмежень щодо реклами.

 

Зрештою, спікер Володимир Гройсман поставив на голосування законопроект № 1357 з урахуванням виголошених пропозицій у підготовці до другого читання.

 

Раніше сьогодні, 13 січня, фракція «Блоку Петра Порошенка» вирішила підтримати законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України в редакції Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з урахуванням принципових зауважень народного депутата Миколи Томенка. Хоча напередодні, 12 січня, фракція вирішила не підтримувати законопроект № 1357, що обурило представників медіаспільноти, які довгий час добивалися впровадження відповідних законодавчих змін.

 

Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України». Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про приватизацію державного майна», «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення.

 

Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 «Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)», яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо.

 

26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком.

 

26 грудня рух «Стоп цензурі!», медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій («Центр UA», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка.

 

29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект.

 

12 січня рух «Стоп цензурі!» вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду