Уряд планує припинити функціонування українського Euronews – угоду хочуть розірвати через форс-мажор

Уряд планує припинити функціонування українського Euronews – угоду хочуть розірвати через форс-мажор

12 Січня 2015
6275

Уряд планує припинити функціонування українського Euronews – угоду хочуть розірвати через форс-мажор

6275
Уряд планує припинити функціонування українського Euronews – угоду хочуть розірвати через форс-мажор
Уряд планує припинити функціонування українського Euronews – угоду хочуть розірвати через форс-мажор

Кабінет Міністрів України планує припинити функціонування україномовної версії міжнародного телеканалу Euronews. Відповідний проект урядового розпорядження розробив Державний комітет телебачення і радіомовлення та оприлюднив його наприкінці грудня 2014 року на власному сайті.

 

Проект передбачає доручити Національній телекомпанії вжити заходів щодо:

- припинення дії ліцензійної угоди від 21 жовтня 2010 р. про створення україномовної версії міжнародного каналу Euronews, укладеної між НТКУ та акціонерним товариством з обмеженою відповідальністю (АТОВ) Еuronews;

- припинення виробництва україномовної версії міжнародного телеканалу Euronews;

- продажу 2590 іменних акцій «B» АТОВ Еuronews (1%), які належать НТКУ.

 

Водночас Міністерство фінансів має передбачити кошти в державному бюджеті на 2015 рік на погашення заборгованості НТКУ перед АТОВ Еuronews.

 

Судячи з пояснювальної записки до проекту розпорядження, НТКУ під час дострокового розірвання угоди посилатиметься на форс-мажорні обставини.

 

У пояснювальній записці до проекту сказано, що за запуск україномовної версії Еuronews було сплачено з державного бюджету 5,5 млн. євро, подальші внески НТКУ складали близько 7 млн. євро на рік. У порівнянні з платежами 20 інших акціонерів АТОВ Euronews ліцензійний внесок НТКУ є одним із найбільших. Крім цього, телекомпанія повинна щороку сплачувати членський внесок акціонера в сумі, близької до 100 тис. євро. Станом на 9 жовтня 2014 року заборгованість НТКУ перед Еuronews складала 10 млн 789 тис. 640,22 євро.

 

Угода між НТКУ й АТОВ Еuronews передбачає, що припинення її дії може відбутися в разі:

 

1. Закінчення терміну дії угоди 24.08.2016, якщо одна зі сторін попередить про це іншу сторону рекомендованим листом за 12 місяців до згаданої дати.

 

2. Порушення однією зі сторін будь-якого зі своїх основних зобов'язань. У цьому випадку інша сторона має право припинити дію Угоди простим повідомленням у межах 30 днів з моменту письмової заяви, яка мала на меті усунення порушення. Якщо припинення дії угоди здійснюється з вини НТКУ, крім випадків порушення зобов'язань з боку АТОВ Euronews та форс-мажору, НТКУ повинна сплатити компенсацію у сумі 0,5 - 1,5 млн євро в залежності від часу розірвання угоди. У цьому контексті Держкомтелерадіо нагадує, що АТОВ Euronews мала розірвати всі існуючі угоди з українськими провайдерами на розповсюдження телеканалу Euronews російською мовою (п. 9.5 угоди), однак цього не зробила.

 

3. Виникнення форс-мажорних обставин, а саме: громадянської або зовнішньої війни, повстання, бунтів, спалахів, терористичних актів, страйків, локаутів, соціальних заворушень, стихійних лих, блокад, ембарго, відсутності матеріалів, актів уряду або громадських національних чи міжнародних органів влади, прийнятих законів, дефіциту сировини, енергоносіїв, матеріалів і транспортних засобів. У цьому випадку одна зі сторін може зупинити виконання своїх зобов'язань за умови, що повідомить про це іншу сторону одразу після виникнення перелічених подій. Якщо наслідки таких подій триватимуть довше ніж 30 днів та/або якщо наслідки таких подій та їх тривалість непоправно підірвали продовження виконання угоди, інша сторона залишає за собою право припинити її дію шляхом надсилання офіційного повідомлення. У цьому випадку компенсація не сплачується.

 

На думку Держкомтелерадіо, підтвердженням факту настання форс-мажорних обставин може бути закон про державний бюджет, який свідчитиме про дефіцит коштів для забезпечення функціонування україномовного телеканалу Euronews, а також документальне підтвердження відсутності у державному бюджеті коштів у зв'язку з подіями в Україні, внаслідок яких бюджетні асигнування були спрямовані на потреби армії, виплату матеріальної допомоги постраждалим бійцям антитерористичної операції, сім'ям загиблих військових і біженцям. Офіційним підтвердженням форс-мажору є сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), виданий Торгово-промисловою палатою України.

 

Нагадаємо, на початку січня стало відомо, що український олігарх, співвласник групи каналів «Інтер» Дмитро Фірташ нібито вирішив взяти на себе фінансування української служби Euronews. У коментарі «Детектор медіа» генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія зазначив, що знає про бажання пана Фірташа фінансувати Euronews. Водночас керівник НТКУ повідомив, що хоче розірвати угоду про співпрацю з Euronews уже з 2015 року, оскільки якщо дія угоди триватиме, борг НТКУ перед Euronews 2015 року зросте до 17 млн євро.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6275
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду