Кіровоградська журналістка, якій перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівників колонії, заявляє про тиск

Кіровоградська журналістка, якій перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівників колонії, заявляє про тиск

29 Грудня 2014
3104

Кіровоградська журналістка, якій перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівників колонії, заявляє про тиск

3104
Кіровоградська журналістка, якій перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівників колонії, заявляє про тиск
Кіровоградська журналістка, якій перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівників колонії, заявляє про тиск

Кіровоградська журналістка Валентина Головань, якій працівники Устинівського виправного центру №37 (село Інгульське, Устинівський район, Кіровоградська область) перешкоджали збирати інформацію про порушення з боку керівництва закладу, заявляє про тиск на свідків інциденту. Вона подала заяву до прокуратури щодо перешкоджання професійній діяльності. Про це Валентина Головань повідомила у коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, 22 грудня журналістка кіровоградського інтернет-порталу «Акула» Валентина Головань поїхала у відрядження до села Інгульське, де знаходиться Устинівський виправний центр №37. Вона мала отримати відео свідчень від в'язня, який заявив про порушення у центрі. Також журналістка збиралася поспілкуватися із жителями села, інфраструктура якого пов'язана з виправним центром.

 

Як повідомляла журналістка, співробітники виправного центру змусили її роздягнутися до білизни та пройти огляд особистих речей перед побаченням. Їй заборонили користуватися диктофоном, заважали працювати, погрожували.  Після зустрічі у в'язниці, пані Головань пішла брати коментарі місцевих жителів і, зокрема, сільського голови. Під час виконання редакційного завдання їй заважали кілька працівників виправного центру. Вони увірвалися до кабінету сільського голови і завадили працювати. Після того, як журналістка вийшла із кабінету і почала знімати тих, хто слідкував за нею, черговий зміни виправного центру Олександр Грижук вдарив по камері журналістки.

 

Пані Головань повідомила «Детектор медіа», щоо крім заяви до прокуратури завтра, 30 грудня, подасть скаргу до пенітенціарної служби.

 

«Я переговорила з юристами, вони сказали, що в цьому випадку доцільно скласти заяву про перешкоджання моїй діяльності до прокуратури та до пенітенціарної служби. Першу я вже написала, за цим фактом уже проведена районна прокурорська перевірка, я чекаю її результатів. Завтра подам заяву до пенітенціарної служби. Але боюся, вони можуть звузити проблему до мого огляду в кімнаті побачень, а мова йде про більший прецедент - явне перешкоджання журналістській діяльності та тиск на свідків», - зазначила журналістка.

 

Постраждала також повідомила, що у заяві до прокуратури писала про перешкоджання професійній діяльності на території села Інгульське, а не на території виправного центру.

 

«Адже моєю метою було насамперед спілкування з сільською громадою. Оскільки я не оформлювала попереднього запиту на відвідування колонії, не представлялась журналістом, мені не було потрібне довгострокове побачення, так сталося, що вони вирішили вдатися до цього огляду. Юристи кажуть, що тут вони можуть себе захистити», - сказала пані Головань.

 

Журналістка розповіла, що готувала матеріал про факти зловживання працівниками виправного центру, зокрема - розкрадання майна. «Багато селян підтвердили виявлені ці факти, описані у моїй публікації, а також у сюжеті телеканалу "Інтер". Через це місцева влада їх сьогодні позбавила води, вилучивши труби водогону, тепер вони змушені шукати і привозити воду з інших місць. Це такий собі економічний шантаж», - зазначила Валентина Головань.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 29 грудня начальник відділу взаємодії із ЗМІ Державної пенітенціарної служби Катерина Денисюк заявила, що відомство проведе службове розслідування щодо інциденту з журналісткою Валентиною Головань.

 

Нагадаємо, видання «Точка доступу» повідомляє, що Кіровоградська обласна прокуратура розслідує факт спричинення тілесних ушкоджень в'язням в Устинівці. Прокуратура Устинівського району внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом спричинення тілесних ушкоджень засудженому Устинівського виправного центру (№37) за ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України. Досудове розслідування доручено слідчому відділу прокуратури області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду