Французьке гумористичне видання суд обклав штрафом у 91 200 Євро

Французьке гумористичне видання суд обклав штрафом у 91 200 Євро

30 Листопада 2014
3236
30 Листопада 2014
19:43

Французьке гумористичне видання суд обклав штрафом у 91 200 Євро

3236
Французьке гумористичне видання суд обклав штрафом у 91 200 Євро
Французьке гумористичне видання суд обклав штрафом у 91 200 Євро

Французький гумористичний тижневик L'Agglo-Rieuse звинувачують у дифамації, повідомляє міжнародна організація «Репортери без кордонів».

 

Апеляційний суд міста Нім зобов'язав це видання, журналіста Жан-Марка Обера (Jean-Marc Aubert) та його головного редактора Трістана Кюш (Tristan Cuche) спільно сплатити позивачам штраф у розмірі понад 90 тисяч Євро.

 

Проти L'Agglo-Rieuse було висунуто звинувачення у дифамації за опубліковану у травні 2010 року статтю «Є підозра у шахрайстві, але куди ж поділися усі гроші».

 

Автор матеріалу Жан-Марк Обер згадував у ній про судові переслідування ділка Робера Гарзілло і критику бізнесової групи Strada та очолюваних ним її дочірніх компаній.

 

Позов проти гумористичного видання за звинуваченням у дифамації подавали окремо компанії IPF, TPF, Strada Architecture та бізнесова група Strada.

 

На першому процесі 2011 року кримінальний суд Монпельє відкинув їхні  домагання.

 

Суд обмежився тим, що зобов'язав сплатити автора статті та головного редактора L'Agglo-Rieuse суд по 1 тис. на користь позивачів по тисячі Євро.  

 

Однак в апеляційному суді Німа ситуація для гумористичного видання виявилася набагато не сприятливішою. Головуюча на процесі Марі-Крістіана Грейс запропонувала відшкодувати мсьє Гарзілло за моральні збитки та судові витрати 8 тисяч Євро. Але суд відхилив її пропозицію на тій підставі, що журналіст не провів серйозного розслідування і завдав шкоди іміджу  компаній.

 

Представники Феміди зважили на оприлюднене Гарзілло попередження журналісту, що той нібито сплутав його як особу як генерального директора з його компаніями. Однак репортер, за його версією, на це не зважив. Суд вирішив, що існував «очевидний намір завдати шкоди», внаслідок чого «постраждали позивачі».

 

Суд зобов'язав видання, автора статті та головного редактора  спільно сплатити 50 тисяч Євро бізнесовій групі Strada, про яку найчастіше згадується у статті, та по 10 тисяч кожній з її дочірніх компаній. Вони змушені будуть також сплатити по 800 Євро кожному позивачу за судові видатки. Отже, загальна сума фінансових збитків гумористичного   видання сягнула 91,2 тисяч Євро.

«Німський апеляційний суд, схоже,  втратив почуття міри, - висловлює обурення директор програм "Репортерів без кордонів" Люсі Морійон (Lucy Morillon). - Навіть якщо стаття викликає деякі сумніви, загальна сума штрафу  виходить далеко за межі розумного.  91,2 тисячі - це 50 відсотків обсягу обороту L'Agglo-Rieuse».

 

«Ми є свідками того, - наголошує речниця "Репортерів", - як можна задушити видання фінансовими претензіями».

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3236
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду