Медіаюрист нагадує, що в Україні відсутня акредитація для іноземних ЗМІ

Медіаюрист нагадує, що в Україні відсутня акредитація для іноземних ЗМІ

4 Листопада 2014
4506
4 Листопада 2014
17:14

Медіаюрист нагадує, що в Україні відсутня акредитація для іноземних ЗМІ

4506
Медіаюрист нагадує, що в Україні відсутня акредитація для іноземних ЗМІ
Медіаюрист нагадує, що в Україні відсутня акредитація для іноземних ЗМІ

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай нагадує, що в Україні немає акредитації для іноземних ЗМІ. Про це він повідомив «Детектор медіа», коментуючи скаргу журналіста 5-го каналу Азада Сафарова на журналістів LifeNews, які працюють в Україні без акредитації.

 

Юрист нагадав про положення ст. 25-26 закону про інформацію:

 

Стаття 25. Гарантії діяльності засобів масової інформації та журналістів

 

1. Під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

 

2. Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

 

7. Права та обов'язки журналіста, працівника засобу масової інформації, визначені цим Законом, поширюються на зарубіжних журналістів, працівників зарубіжних засобів масової інформації, які працюють в Україні.

 

Стаття 26. Акредитація журналістів, працівників засобів масової інформації

 

1. З метою створення сприятливих умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності суб'єкт владних повноважень може здійснювати їх акредитацію.

 

Усі дії, пов'язані з акредитацією, мають ґрунтуватися на принципах відкритості, рівності, справедливості з метою забезпечення права громадськості на одержання інформації через засоби масової інформації. Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень.

 

«Якщо ви хочете "телепортувати" LifeNews чи щось таке, їх треба брати за незаконний перетин кордону або за розпалення ворожнечі, але точно не за акредитацію», - вважає Ігор Розкладай.

 

Пізніше журналіст Азад Сафаров у Facebook обурився невмотивовано лояльним, на його думку, ставленням України до російських журналістів і закликав МЗС запровадити акредитацію для російських журналістів. «Ви знаєте, що українського журналіста затримали в Росії на два тижні через те, що у нього не було акредитації?», - нагадав пан Сафаров. «Друзі з МЗС, введіть найжорсткішу систему акредитації для раша ЗМІ. Таку саму яку вони мають проти нас», - закликав він.

 

Нагадаємо, 4 листопада в центрі Києва під час анонсованого «Слов'янського маршу» журналістку телекомпанії LifeNews Євгенію Змановську затримали правоохоронці, яких покликали українські журналісти, оскільки в неї не виявилося при собі документів. Після встановлення особи її відпустили. Як повідомив у Facebook Азад Сафаров, до міліції звернувся саме він, тому що журналістка «працює без акредитації».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду