Як люди, самі того не розуміючи, відбілюють історію

17 Січня 2021
1104
17 Січня 2021
09:55

Як люди, самі того не розуміючи, відбілюють історію

1104
Як люди, самі того не розуміючи, відбілюють історію

Знаєте, я думаю це правильно, що на голівудські фільми почали накладати квоти. Діти мають мати право побачити фею з не тільки білосніжною шкірою чи інших персонажів та героїв. Так, люди мають право побачити супергероя, якого грають не тільки білошкірі актори та акторки. Це правильно, це круто, це показує, що всі, абсолютно всі люди, незалежно від походження, раси, національності, сексуальної орієнтації тощо, можуть бути героями, можуть бути особливими. Кожна людина - особлива.

Але я проти такого підходу в історичних фільмах. Давайте, кидайте камінням.

Люди, які виросли на фільмах типу «Джентельмени удачі» чи «Кавказька полонянка» ніколи не зможуть зрозуміти, як в СРСР могли вбивати людей, калічити життя через політичні погляди, стріляти сотнями тисяч через національну позицію, «лікувати» у психлікарнях від опозиційних настроїв. Адже у фільмах все так чудово, всі такі рівні.

А потім ти стоїш, розповідаєш про те, скільки людей закопали на околицях Біломорканалу чи скільки людей Сталін пустив на м'ясо при обороні Києва чи форсуванні Дніпра, а на тебе дивляться як на божевільну, розповідають, що це мені мізки промили чи обзивають бандерівкою. Ти намагаєшся довести раціональні історичні факти і наштовхуєшся на стіну, глуху, бетонну. Ти пояснюєш людям, що там війна, Крим анексували і оце всьо. А на тебе дивляться як на божевільну, бо ж по телевізору все ок.

Додайте до цього те, що не всі читають історичні джерела, не всі читають книги і чи не єдиним джерелом інформації є кіно. Пам'ять не дуже надійна штука, те що людина вивчала у школі дуже швидко стирається і підміняється іншим досвідом.

Культура дуже сильно впливає на сприйняття дійсності, особливо в умовах, коли сучасне покоління сприймає контент візуально, а книги, я вже мовчу про джерела читають радше книжкові фанатики, яких і 10 людей не набереться у вашому під'їзді.

Ще в той період мого життя, коли я викладала, важко було донести до студентів, що Росія окупувала частину України, що там дійсно вбивають наших громадян. Бо батьки вдома увімкнули російський фільм, а там мир, дружба, жуйка і погані політики. Пояснити - не проблема, спробуйте змінити сприйняття дитини, в якої вже сформоване конкретне уявлення про якісь події на основі фільму.

Намагаючись змінити підхід до історичних фільмів або таких, в яких іде мова про якусь епоху чи події, люди самі того не розуміючи відбілюють історію.

А потім правнук однієї з жертв куклусклану буде говорити: «Ой, та що ви там розповідаєте про расизм і оце всьо. Я фільм бачив. Там король британський / французький король – темношкірий».

Історія така, якою вона була. Вона повинна такою залишатися, хочемо ми цього чи ні, приємно нам це чи ні. Не тільки академічна історія, а й масова. Це урок, який людство повинне пам'ятати, бачити перед очима, чому це було погано, формувати своє ставлення до конкретних подій.

А як інакше зберегти оцю автентичність і як потім доводити людям реальні факти, якщо поруч існує цілий всесвіт паралельної кіношної реальності?

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду