Про що свідчить розмова Зеленського з Алієвим

23 Вересня 2020
4070
23 Вересня 2020
14:26

Про що свідчить розмова Зеленського з Алієвим

4070
Про що свідчить розмова Зеленського з Алієвим

Президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Загалом, розмова ця, судячи з повідомлень, була типовою розмовою лідерів країн пострадянського простору: вона більше позначала “добрі дружні відносини”, ніж містила якісь актуальні питання. Дружба, братерство, співробітництво — й нічого конкретного. І це може викликати тривогу — адже від діалогів наших президентів із лідерами “республік СНД” в такому форматі ми добряче відвикли. Відвикли від зовнішньої політики у форматі розмов ані про що й аби було.

Можливо, ані офіційний сайт президента, ані повідомлення у ЗМІ не розкривають повного змісту, й розмова була цілком предметною. Але тоді це — вияв непрофесіоналізму збоку президентської пресслужби. Бо з її релізу діалог двох президентів і справді виглядає пустопорожнім жестом ввічливості невідомо навіщо й невідомо чому от саме з Азербайджаном.

Але, попри суто церемоніальні звіти, поживна інформація в повідомленні міститься.

От у цьому реченні: «Володимир Зеленський зазначив, що в Україні – низька летальність серед хворих на COVID-19 порівняно з іншими країнами. Водночас він зауважив, що громадяни вже втомилися від карантинних обмежень». Не від епідемії, не від небезпеки втомилися — від карантинних обмежень.

Ну, передусім, звідки в президента такі дані? Викликає лише подив, але через півроку після початку епідемії так і не доводилося зустрічати соціологічні дослідження стосовно цієї втоми. А, власне, скільки людей вважають ці обмеження необхідними й обгрунтованими, а скільки — ні? Може, звісно, є якісь секретні дослідження? А чи президент бере інформацію, на якій грунтує свої рішення, з відчуттів, а не з точних даних?

Бо що, взагалі, означає у вустах президента держави мовлені в офіційному контексті слова “люди втомилися”? Яким є їхній зміст? Просто так, до слова? А чи, виходячи з отого “втомилися”, Зеленський і буде планувати свої дії? Колись він казав, що люди втомилися від війни — й треба “просто перестати стріляти”. То що тепер? Послабити карантинні обмеження? Не посилювати їх, хоч би як розвивалася ситуація?

Завважмо: за словами Зеленського, люди втомилися не від пандемії, не від загрози, а від карантинних обмежень. Ну, то вживати ліки й робити крапельниці під час хвороби люди теж утомлюються. Але чомусь жоден лікар не скасовує призначення от на цій підставі.

От рідкісний у наших ЗМІ погляд на становище в Італії. Мабуть, італійцям дотримуватися обмежень теж незручно. Але треба — то треба.

Дотримуватися будь-яких правил — це завжди втомлює. То геть правила?

А річ от у чому. Слова Зеленського про те, що в Україні низька смертність — неправда. Не-прав-да. Навіть якщо брати дані від початку епідемії, тільки у Європі знайдеться чимало країн, де відношення кількості померлих до кількості захворілих є меншим, ніж в Україні, й істотно меншим. Латвія, Литва, Словаччина, Чехія, Греція, Кіпр, Мальта — лише деякі з них. Завважте: останні три країни — світові центри туризму! В Ізраїлі захворіли навіть дещо більше людей, ніж в Україні, а померли майже утричі менше. Не кажучи вже про Нову Зеландію, де кількість і захворілих, і померлих є мінімальною. У Гібралтарі та на Фарерських островах захворіли більше, ніж кожен сотий — а не помер ніхто.

А якщо взяти перебіг епідемії за останні півтора-два місяці, то показник смертності в Україні є одним із найвищих у Європі.

На підставі висловленого президентом до нього виникає кілька запитань.

1. Якою інформацією користується пан Зеленський для визначення своєї політики? І Звідки він ту інформацію бере?

2. Чи вміє пан Зеленський відрізняти причини від наслідків і боротися з причинами, а не з наслідками? З сутністю явищ, а не з її проявами?

3. Чого взагалі прагне пан Зеленський — проводити Україну через випробування з найменшими втратами, розв'язувати проблеми — а чи просто подобатися, причому подобатися неосвіченій, бездумній частині суспільства?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4070
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Єва
1303 дн. тому
Абсолютно дилетантська стаття. Однобоке судження. Автор, із його слів, не знає змісту розмови, але береться судити та висловлювати свою дуже суб'єктивну точку зору. В чому неправий Президент, висловившись, що люди втомились від цих обмежень? І що, він пропонує відмовитись від карантину і від обмежень? Ні і ще раз ні! Просто обмеження мають бути обгрунтованими і адекватними.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду