Всьо буде «Квартал»

27 Серпня 2020
1226
27 Серпня 2020
14:23

Всьо буде «Квартал»

1226
Всьо буде «Квартал»

Святковий концерт  (обидва слова так і кортить узяти в лапки — кожне окремо) на Софійському майдані під час офіційних заходів на День Незалежності обговорили, здається, вже всі. Але, все ж таки, чому так дисонувало це дійство з контекстом свята?

Серед багатьох причин була от яка — й саме вона створювала загальне враження, саме вона творила настрій. Погляньмо, хто й що співав. Про те, що чимало дібраних для концерту пісень не лише не були знаковими, а й не залишили особливих згадок, уже казали не раз. І ця обставина перетворила «епохальне» дійство на звичайний прохідний концертик, типову «збірну солянку», де є двоє-троє зірок, а решта — так, наповнювач.

Чесне слово: на сцені бракувало Михайла Поплавського. Дуже бракувало. І його пісенних шедеврів теж ой як бракувало. Стилістика того, що відбувалося, просто вимагала його присутності. Олег Ляшко теж не завадив би — у такому контексті навіть пішов би на ура.

Пісні лунали не повністю, а лише фрагментами. Такий підхід дуже органічно виглядав би десь у шоу «Кварталу», де пісні — радше антракти, паузи, ніж основне дійство. На концерті до державного свята оця нарізка зі шматків виглядала не те, що недоречною — вона була поганим тоном. Зрештою, це ж був не ефір, хто заважав збільшити хронометраж? Хто заважав зменшити кількість пісень, прибравши відверто випадкові?

А головне — от у чому. Джамала проспівала фрагмент із «Квітки душі» Ніни Матвієнко. Й тут само на сцену вийшла сама Ніна Матвієнко, але проспівала «Понад хмарами» гурту «Тартак». Натомість згодом Юлія Саніна виконала «1944» Джамали.

Таянна проспівала «З ранку до ночі» Олександра Пономарьова, а сам Пономарьов – «Тебе це може вбити» гурту «СКАЙ». І так можна перелічувати до безкінця.

Вам це нічого не нагадало? Звісно ж, нагадало: «Старі пісні про головне» – вони, старі знайомі! Улюблений продукт російського телебачення, а слідом за ним усяких «інтерів».

Тож от запитання: а чому «1944» не могла проспівати сама Джамала? Ніхто ж інший не проспіває цю пісню так, як вона — бліда пародія буде! Ніхто інший не проспіває «З ранку до ночі» так, як Олександр Пономарьов — то чому ж він співав не її, а щось чуже? Ніхто інший не проспіває легендарну «А я пливу у човні» так, як Ірина Білик — то чому цю пісню співала Тіна Кароль, та ще й із дуже помітною вокальною надмірністю, а сама Білик — якісь абсолютно не свої «Шльопкі»?

Парад пародій на пісні — от що вийшло в підсумку. Парад глузувань із пісень, парад зіпсованих пісень.

І, знову ж таки, подібне дійство чудово лягло б у контекст «Кварталу». Це — саме його стилістика. То, можливо, це й було жартівливе дійство — й наступного разу Вєрка Сердючка танцюватиме Жизель, а Ніна Матвієнко показуватиме фокуси?

Щось подібне було торік в антракті фіналу конкурсу Євробачення — але, знову ж таки, весь антракт було витримано в жартівливому, відверто несерйозному дусі. Зрештою, Євробачення — то розважальне дійство. То знову ж: може, й це було розважальне дійство? І виступ президента — він теж був жартома?

І тут виникає дуже сильна підозра: Володимир Зеленський та все його оточення бачать Україну в естетиці «Кварталу» й лише в ній. Лукашенко бачить білорусів у дискурсі «чарка та шкварка», а наша влада вбачає в українцях персонажі «Кварталу».

І це — не просто несмак. З давніх-давен російська пропаганда що є сил змальовує українців як опереткових придурків. Й от офіційні заходи на День Незалежності оточення пана Зеленського проводить в оперетковому, водевільному стилі, бо, мабуть, вважає його й саме його тільки й прийнятним для України. Скажете, тут не проглядає жодного причинно-наслідкового зв'язку?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вододимир
1330 дн. тому
А Хрещатик виконував не Зібров, а Потап. Дійсно? знакових пісень майже не було, може, Червона рута.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду