Арахамія підтвердив: реванш

24 Червня 2020
1390
24 Червня 2020
10:00

Арахамія підтвердив: реванш

1390
Арахамія підтвердив: реванш

Глава фракції «Слуги народу» у Верховній Раді Давид Арахамія заявив в ефірі «Свободи слова»: мовляв, «нові обличчя» вийшли з моди, й «ось зараз справді не мода, а тренд, напевно, можна так сказати, на управлінців з досвідом. Вже немає ось цього, як казали, „нові обличчя, нова людина, він розбереться“ тощо. Ми просто бачимо, що це не дуже працює в складних системах».

Отже, експеримент із «новими обличчями» визнано невдалим і скасовано. Мовляв, розчарувалися ми у власних ідеалах — і тепер хай хоч потоп. Знадобилося на це всього лише трохи більше, ніж півроку — турборежим, що поробиш. Хоча зазвичай якщо в ідеалах так швидко й легко розчаровуються — то така їм буває й ціна.

Наскільки мені відомо, цю заяву далеко не останньої у «Слузі народу» людини досі ніхто з керівників партії не дезавуював. Що й дає підстави тлумачити її як щось набагато більше, ніж особиста думка пана Арахамії.

У зв'язку з цим виникають два запитання. Перше: «управлінці з досвідом» та «міцні господарники» – це одна й та сама категорія людей, а чи, все ж таки, вони чимось відрізняються?

І друге: нагадайте, будь ласка, ті благословенні часи, коли ці самі «управлінці з досвідом» приводили Україну до успіху. Бо щось таких часів, як і того успіху, не пригадується. Навпаки, ще рік тому були сподівання, що саме цьому «досвіду» тих «управлінців» у корупційній олігархічній політиці та економіці й покладуть нарешті край «нові обличчя», яких вів за собою Володимир Зеленський, і завдяки яким — завдяки саме «новим обличчям» – він і виграв президентські вибори.

Зізнаюся в тому, в чому остерігався зізнаватися торік. Одразу після інавгурації Володимира Зеленського, а ще більше після перемоги «Слуги народу» на парламентських виборах, українці весь час змушені були гадати: оновлення чи реванш? Бо тактика нової влади найбільше нагадувала генератор випадкових рішень, й обидва взаємовиключних, несумісних між собою вектори були наявні рівною мірою.

Призначення уряду Гончарука стало потужним аргументом на користь оновлення. От тільки так і крутилося зрадницьке запитання: а чи не про людське це око? Чи не демонстрація? Чи за певний час уряд Гончарука не буде змінено на уряд «міцних господарників», який уже й буде «справжнім», не етикетковим урядом?

Відповідь оприлюднилася дуже швидко. На жаль.

Тут варто мати на увазі одну обставину: ірраціональна неприязнь Володимира Зеленського до Петра Порошенка підказувала: коли вже й з'являться «міцні господарники», вони не будуть з оточення Порошенка. А звідки ж тоді? З оточення (хай і не найближчого) Януковича — більше нема звідки. Оце так оновлення.

Якщо придивитися, всі — геть усі — передвиборні обіцянки Володимира Зеленського зводилися до двох і лише двох пунктів: 1) подолання корупції, та 2) оновлення, модернізація політико-економічної системи країни, її перезавантаження.

Й от вам підсумок. Подолання корупції дегенерувало до полювання на Порошенка за методом генератора випадкових звинувачень. На оновленні та модернізації системи, як випливає зі слів Арахамії, поставлено крапку. То що ж тоді залишається? Ой, не питайте — не знаю.

І — зовсім трошечки про ЗМІ. Коли президентом був Порошенко, тема корупції, мов за командою, стала провідною в більшості медіа. Тепер — також мов за командою — вона вщухла. То невже корупцію вже подолано, а ми й не помітили?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду