Суспільне радіо: що це було?

25 Травня 2020
1219
25 Травня 2020
18:00

Суспільне радіо: що це було?

1219
Суспільне радіо: що це було?

Нерідко чую програми Першого каналу “Українського радіо” в режимі проводового мовлення — з давніх-давен на кухні стоїть динамік. І час від часу це буває враження, близьке до шокового. Кожного такого разу в голові крутиться єдине запитання: чи не в Москві писали сценарії програм?

Свіжий приклад:25 травня о 15:30 слухачам коротко розповідали про Шарля де Голля — короткі розповіді про історичних діячів є традиційними.

Що ж почули слухачі? Що Шарль де Голль, будучи генералом, став успішним державним діячем, а не шутом — принаймні, слово “шути” стосовно абстрактних “генералів узагалі” пролунало. Саме так - “шути”, а не “блазні”.

А ще де Голль припинив криваву війну в Алжирі й визнав незалежність останнього. Навіть після поразки у В'єтнамі, у французькому Індокитаї. Бо був державним іячем, а не лише генералом.

А ще пішов на конфлікт із Америкою, Франція під його керівництвом вийшла з НАТО та здобула ядерну зброю. Це було піднесено як безумовні чесноти.

А тепер стриваймо. Шарль де Голль в уяві українців нерідко виступає як еталон “сильної руки”. Ну, такий собі французький Лукашенко. Як взірець для наслідування — поруч із Лі Куан Ю. (Про останнього в цьому циклі історичних портретів на Першому каналі “УР” теж було, й зовсім нещодавно.) І, готуючи цю програму, автори мали б передбачити, що винесуть із неї слухачі, як зрозуміють. А чи, може, автори якраз і прагнули, щоби зрозуміли саме так?

Бо що почули слухачі? Вони почули, що Шарль де Голль зупинив війну й для того визнав незалежність Алжиру. Й вони, слухачі, НЕ МОГЛИ НЕ провести паралелі: а от Україна незалежність Донецька та Луганська не визнає й війну ніяк не припиняє.

А ще слухачі почули, що де Голль пішов на конфлікт із Америкою — а от Україна порвати з клятою Америкою все ніяк не хоче. Почули слухачі, що Франція вийшла з НАТО — а Україна має намір домагатися вступу до НАТО. А ще почули, що Франція здобула ядерну зброю, а от Україна...

Що було пікантною особливістю даного історичного портрету — то це повна відсутність змалювання обставин, за яких Франція пішла на конфлікт із Америкою, надала незалежність Алжиру, здобула ядерну зброю. І повна відсутність причин, через які все це сталося. Усе це було подано не як відповіді Франції на конкретні виклики й конкретні ситуації, а як абсолютні й безумовні чесноти — саме так це, принаймні, сприймалося.

Чому Франція пішла на конфлікт зі США, якого гатунку конфлікт це був, якого масштабу й якої глибини? Мимоволі згадується російська пропаганда, для якої конфлікт із Америкою має абсолютний, екзистенційний характер, коли жодні деталі не є важливими. Конфлікт із Америкою як самоціль.

Що ж до буцімто виходу Франції з НАТО, то це — взагалі неправда. Фейк. Брехня. Вступивши до НАТО 1949 року, Франція вже ніколи не виходила з Північноатлантичної угоди. Вона була виходила з військових структур НАТО — це так, але завжди при цьому залишалася членом організації.

Й оце “Франція вийшла з НАТО” є чітким маркером перебування під впливом російської пропаганди. Бо то російська пропаганда змальовує НАТО “агресивним блоком”, тоді як насправді це — міжнародна організація передусім політичного характеру. Так, із потужною військово-оборонною складовою, яка, втім, не є єдиною складовою НАТО.

Отакий от ідеологічний заряд отримали слухачі “Українського радіо”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
прокаказнік боря
1374 дн. тому
Не переймайся, боря, ідеологічний заряд отримали ті три з половиною каліки, які слухають те радіо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду