Коронавірус і політики: вони почуваються в безпеці

31 Березня 2020
1268
31 Березня 2020
09:38

Коронавірус і політики: вони почуваються в безпеці

1268
Коронавірус і політики: вони почуваються в безпеці

Привертають до себе увагу однотипні повідомлення ЗМІ: то один, то інший політик або високий чиновник заразився на коронавірус. І радісна новина: народний депутат Шахов, який став найпершим відомим коронавірусним віппацієнтом, виписався з лікарні. Глорі, глорі, алілуя!

Ні, варто щиро порадіти за депутата Шахова й побажати йому повного одужання — в даному разі всі політичні симпатії й антипатії відступають на задній план.

От тільки дедалі стійкішим стає враження: відсоток заражених серед політиків та топчиновників явно перевищує такий відсоток серед посполитих громадян. Із чого б це?

І тут може бути дві гіпотези. Перша: політика — небезпечна професія. Така, яка загрожує здоров'ю й підставляє тих, хто працює в цій сфері, під удар першої-ліпшої інфекції. Невдячна, одне слово, справа, каторжна.

А може, політика — то навіть хвороба. Така, яка ускладнює перебіг інших хвороб — ну, як от діабет. Хронічна така хвороба.

І друга гіпотеза: в тому світі, де живуть наші політики — зовсім інша медицина. Така, яка реагує на кожне чхання. Така, де перевіритися на коронавірус може хто хоче й коли забажає — хоч серед ночі. Така, щодо якої вислів “охорона здоров''я” є констатацією реальності, а не красивим образом. Принаймні, десь так змальовував свої поневіряння той самий депутат Шахов, така ж картина постає зі свідчень інших віппацієнтів.

З іншого ж боку... Рівно вчора дізнався про випадок зі свого оточення: людина зателефонувала лікарю, розповіла про те, що почав з'являтися сухий кашель, дихання стало трохи ускладненим, а нюх хоч і не зник, але сильно послабшав. “Та ні, в вас не коронавірус”, - почула ця людина з телефону заспокійливе. Йому ніхто не запропонував не лише пройти тест, а просто послухати легені або зробити флюорограму.

Найперша реакція лікарів — як би не заразитися самим. І їх можна зрозуміти, бо ніяких спецзасобів захисту вони не мають. Заочне “обстеження” телефоном — ото й усе.

То, може, в цьому й весь секрет? Наші можновладці відчувають себе елітою. Вони почуваються захищеними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду