Як із українців зробили расистів

25 Березня 2020
1086
25 Березня 2020
10:00

Як із українців зробили расистів

1086
Як із українців зробили расистів

Йдеться про дуже яскравий приклад досить нерідкісного явища.

Новина в дуже респектабельному українському виданні. Заголовок: “«Щодня бажають смерті». Дружина колишнього гравця Шахтаря розповіла про образи, що отримує через чоловіка — фото”. Лід: “Катерина Дорожко, дружина колишнього форварда донецького "Шахтаря” Луїса Адріано, розповіла, що кожен день їй бажають смерті через колір шкіри чоловіка”. Її чоловік — темношкірий.

Пані Дорожко відповідала в інстаграмі на запитання підписників. Спитали її й про те, чи не чує вона насмішок із приводу расової належності чоловіка. Отоді вона й відповіла: “Мені просто щодня бажають смерті, щоб я захворіла і так далі. І дуже багато страшних образ”.

Про футболіста у тексті сказано єдине — що він є колишнім гравцем “Шахтаря”.

Що гадатимуть люди, які прочитають цю новину? А от що — що українці є закінченими расистами. Бо якщо йдеться про футболіста “Шахтаря”, навіть колишнього — то хто ж інший, як не українці? Фашисти, одне слово, націоналісти, нацисти.

Але стриваймо. Якщо пан Адріано є КОЛИШНІМ гравцем “Шахтаря”, то де він і що робить тепер? А виявляється, тепер він живе в Росії й грає за московський “Спартак”.

І картина одразу докорінно змінюється. Бо цілком може бути, що то росіяни — нацисти, фашисти й расисти. Цілком може бути, що то саме росіяни бажають дружині футболіста смерті. Вона того не уточнює — ну, залишмо це на її совісті.

Але й респектабельне українське видання делікатно замовчує, що нині Адріано грає в Росії, а отже, цілком може бути, що саме від росіян виходять погрози його дружині. Видання опускає цей факт як незначущий. Те, що раніше футболіст грав у “Шахтарі” - це для видання значущий факт, а те, що нині в російському “Спартаку” - незначущий.

У підсумку українців вимазано багнюкою, а росіяни - “іхтамнєт”, вони буцімто тут і взагалі ані до чого. Знову нагадаю: це — респектабельне українське видання. Узагалі-то, в цьому нібито проукраїнському й антипутінському виданні досить часто зустрічаються подібні дивні “дрібниці”.

Але ми не про видання, а про явище, яке зустрічається нерідко. Журналістика на автопілоті — от як воно зветься. Бездумна журналістика, коли автор не дає собі клопоту поглянути на свій матеріал очима читача й спробувати уявити, як його зрозуміють. А чи просто не вичитує матеріал, особливо ж коли це — новина. Публікування дрібних російських новин, незначущих для українців, як от було з днем народження російської блогерки з сухим льодом у басейні. От справді: навіщо нашим ЗМІ було робити з цього мало не топ-подію?

Гучні й шокові заголовки без уточнення, що йдеться про Росію. Відсутність згадування навіть у текстах, що йдеться про події в Росії, а не в нас. (А російську географію українська аудиторія маж право не знати! А вона має право читати по діагоналі!) Притягування українських та російських подій до спільного контексту через порівняння, а чи через “нагадуємо, що”.

У багатьох матеріалах — і йдеться зовсім не про проросійські ЗМІ — український та російський контексти й сьогодні залишаються чітко не розділеними. “Напів'єдиний” такий контекст виходить.

А Росія веде проти нас інформаційну війну, якщо хто забув. Нав'язування спільного з Росією інформаційного контексту є одним із засобів та однією з цілей цієї війни — привчати українську аудиторію, що в нас “одна країна”. Ще одна з цілей — приписувати українцям ганебні якості й ганебні прояви.

Варто, все ж, за такими речами стежити, готуючи матеріали.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду