Євробачення: якщо скандалів немає, їх треба вигадати

25 Лютого 2020
1685
25 Лютого 2020
17:49

Євробачення: якщо скандалів немає, їх треба вигадати

1685
Євробачення: якщо скандалів немає, їх треба вигадати

Цьогорічний національний відбір на конкурс Євробачення, окрім усього, відзначився майже повною безконфліктністю. Інформація про нібито відсутність музичного супроводу у навушниках вокаліста “Творчих” не здобула продовження.

Тож деякі ЗМІ почали вибудовувати скандали з нічого. А точніше, з соцмереж.

Дуже популярне видання що є сил розкручує відгук лідера гурту “Антитіла” Тараса Тополі. На думку музиканта, посилати на Євробачення пісню “Соловей” - це не менше, ніж ганьба. Пан Тополя заявив, що пісня не влаштовує його “ідеологічно”: “Давайте подивимося, коли ця пісня була написана, в якій частині України, під ким ця частина України була”. Яка частина України є достатньою мірою ідеологічно правильною, щоб у ній можна було писати пісні для Євробачення — цього музикант, на жаль, не сказав. Де знайти ту омріяну Україну, яка ніколи “ані під ким не була”, — теж. До речі, на конкурсі Євробачення можуть лунати лише нові пісні, тобто лише авторських, народних там у принципі бути не може. Англійська вікіпедія позначає як авторів пісні Тараса Шевченка (учасника гурту) та Катерину Павленко. Тож, на думку Тополі, й зараз, 2020 року, ми мусимо ретельно перевіряти, “під ким була” колись територія, на якій написано пісні? “Буржуазная зараза там всюду ходит по пятам”? Не кажучи вже, що це й є поділ України на сорти.

Видання присвятило думці Тараса Тополі не одну публікацію, й скрізь у заголовках фігурує: “Скандал”, “Представника України на Євробаченні-2020 звинуватили в "прогині" перед Росією”: “звинуватили”, ніби йдеться про колективний експертний висновок або про думку більшості. Маніпуляція-с.

Тут і “абсолютно чужорідна естетика”, “про знедолену дівчину і Ванюшу”, який “із-за гаю” - хоча ніяких особливих ознак знедоленості Катрусі в тексті не простежується, і буцімто схожість солістки на відьму. І “чужорідна” естетика номеру — а мусили бути, мабуть, шаровари й віночки.

Інший приклад, інше видання, яке має репутацію солідного. Як, скажімо, оцінити заголовок: “Всі критикують, Ярош схвалює. Як соцмережі реагують на перемогу Go-A в нацвідборі на Євробачення”? Чи й справді всі — ну от геть усі — невдоволені, окрім самого лише Дмитра Яроша, який має репутацію маргінала? Й навіщо було включати до огляду соцмережевих відгуків пост Олени Мозгової — дружини Девіда Аксельрода, для якої, звісно ж, тільки її чоловік і був гідний перемоги, а на решті виконавців і пісень і тавра нема де ставити? Було ж одразу зрозуміло, що цей пост може не мати нічого спільного з неупередженістю! Але подано його серед нібито об'єктивних відгуків! А навіщо було респектабельному виданню подавати як гідну уваги думку відомого прихильника “русского міра”, російського Криму та “громадянської війни” Володимира Бистрякова? Звісно ж, йому буде все не так — аж до зовнішності солістки “Гоу-Ей”, яку він назвав “проблемною” й такою, з якою Україна лише зганьбиться?

Навіщо взагалі розганяти тему зовнішності? Адже в Роттердамі буде не конкурс краси й не конкурс ляльок Барбі. Зрештою, Леді ГаГа теж має “проблемну” зовнішність — ну то й що? Солістка “Гоу-Ей” дібрала сукню, яка, разом із її портретними даними, створює стильний “готичний”, “середньовічний” образ і добре запам'ятовується, а ще контрастує з фольковим, етнічним співом.

Зрозуміло: за великого бажання завжди можна знайти скандал. А як не знайти, то роздмухати. От тільки взагалі навіщо створювати культ соцмереж — по суті, каналу приватної комунікації, де нікому не заборонено висловлювати казна-що? Де не треба нічого доводити й аргументувати? Навіщо висмикувати з тих соцмереж вочевидь упереджені, недоброзичливі, хейтерські пости? Жовто, панове. Дуже жовто. Тільки от розганяючи задля рейтингу “зраду” скрізь і повсюди, нема чого дивуватися Новим Санжарам.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1685
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду