Про політичних аб’юзерів

14 Листопада 2019
1352
14 Листопада 2019
12:16

Про політичних аб’юзерів

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
1352
Про політичних аб’юзерів

В ефір Громадського радыо подзвонив слухач (з адекватніших, я знаю, про що пишу), і сказав, що Портнов може називатись журналістом, бо він «вже не на посаді» і «йому треба за щось жить». З вікна Овертона з кожним днем все більше тхне. Аудиторія вуайєристів думає, що вона й далі живе в серіалі.

«Ми неправильно зрозуміли комунікаційну революцію, зосередившись на технологіях, як донести інформацію. А вона не про те, як ми отримуємо інформацію, а про те, як ми нею ділимося», - пише Річард Левік, CEO Levick Strategic Communications. Тепер ми маємо можливість контролювати національні чи навіть глобальні розмови, - вважає він.

І що це нам дає, питаю я.

Дослідники присвятили купу часу, щоб виявити як стейкхолдерів зробити faithholder-ами, а тепер ніхто не знає, як цих вірян примусити мислити критично.

Ми не навчились емоційної саморегуляції. Ну й інтелектуальна зрілість теж не руками шоу-бізу дається. Тому ми приводимо до влади токсичних лідерів, нарцисів і політичних аб’юзерів. У польського психолога Анджея Лобачевського для цього є навіть спеціальний термін - "патократія".

????️Що роблять політичні аб’юзери?

- Вони не спілкуються, це не комунікація, а напади.
- Вони використовують мову для тиску.
- Вони завдають шкоди самооцінці, впевненості і відчуттю реальності цілої частини суспільства.
- І вони не зупиняються.

Погрози, залякування, газлайтинг, тривіалізація – це не інструменти аб’юзу, а стиль відповідей в інтерв’ю.

Цитата з хрестоматійного газлайтингу обрана без жодних зусиль - перше, що трапилось мені на очі: "Бажаю всім приватним особам мати такі статки, як у пана Дубінського... Він має на стадіоні вести семінари, як стати заможним журналістом і яким чином працювати так, аби заробляти багато грошей".
Ну ви ж розумієте, чокнуті заздрісні лузери, як світ влаштовано?

????️ Інтерв'ю з політичними аб'юзерами перетворюється на травматичний досвід для тих, хто не готовий легітимізувати ці нарцисичні фантазії.

Щось таке:

1) Як ви могли?
Легко. Ці люди не особливо співчувають. Їм не цікавий досвід/бачення інших людей. Ні, звісно, вони можуть перерізати стрічечку в нововідкритому дитсадочку задля піар-вигоди, але їм не цікаві діточки.

2) Вам соромно?
Не соромно. Ці люди не відчувають себе погано через свої вчинки. Принаймні, не так погано, як нам би хотілось. Сумління і добра репутація - це не до них.

3) Чому ви порушили норму/закон?

Бо зміг/ла. Ці люди бачать себе привілейованими. Вони справді вірять, що заслуговують на більше, ніж інші.

4) Чому ви брешете?
Вони не думають, що брешуть: вони вважають, що це все, що нам треба знати. Для цих людей брехня - не брехня; це механізм маніпуляцій і власної вигоди. А ця їхня мета - свята.

Вони прикриватимуться народом, емоційно розривною історією якоїсь людини, чужою трагедією, але дзеркально використані журналістами історії їм щиро байдужі. І, звісно, вони емоційно залежні від нарцисичного екстазу і хочуть підтримки та захоплення.

❗Але! Ми не самотні.
Знайшла для вас дослідження аб’юзу в комунікації британських депутатів з 2015 по 2019 роки: зверніть увагу на шанс поповнити запас сленгової і обсценної лексики англійською.

На першому зображенні – теми, з яких видно, що обматюкати варто все, на другому – розподіл такого слововживання на адресу чоловіків і жінок (певне, це пояснюється нормативною традицією, ніхто аж надто не кращий).

Я думаю, що вважати це просто стилем комунікації замало. Це стиль політичного мислення, яке закладає можливості для будь-яких антидемократичних моделей. І для мене проблема не в існуванні цього порядку денного, а в його домінуванні і витіснення на маргінес поваги і гідності.

Ось пишу це і думаю, що не так з моєю мамою і чому, наприклад, вона не любить швидкість. І що не так зі мною.

Колись у 16 я мала одне-єдине побачення із Сірьожою, який на усі спроби налагодити діалог, відповідав: "Ти що - обідилась? На обіжених воду возять".

Відчуття таке, ніби хтось уповноважив Сірьожу раптом обійняти цілу купу політичних посад. І він ось-ось штрафане мене як неприбуткове медіа.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1352
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду