Тест для Зеленського. На «русский мир»

18 Березня 2019
1697
18 Березня 2019
18:33

Тест для Зеленського. На «русский мир»

1697
Тест для Зеленського. На «русский мир»

Штабістів Володимира Зеленського зловили на арифметичній помилці. Вони обіцяли вчителям захмарні зарплати, при цьому названі ними ж джерела виплати тих зарплат – майбутні експропрійовані в корупціонерів гроші – є в багато разів меншими, ніж потрібно на такі зарплати.

Реакція соцмереж засвідчує: мало хто вірить у помилку (бо, зрештою, якби Зеленський обіцяв це, маючи реальний намір це виконати, він би змусив своїх штабістів дуже ретельно все прорахувати). Імовірніше, йдеться про те, що ця обіцянка — звичайна... ммм... цяцянка. Та сама, що дурневі радість.

Але припустімо навіть, що всі розрахунки було би зроблено акуратно й чесно. Чи це принципово щось змінило б? Гаразд, учителям скажено підняли б зарплату. А лікарям? А музейним співробітникам? Бюджетників, якщо знаєте, й інших чимало.

А небюджетники? Експропріація експропріаторів жодним чином не пожвавила б економічні процеси. Сама по собі й із сьогодні на завтра, принаймні. Тобто беремо окремо взятих учителів, створюємо їм райські умови й потім довго ними хизуємося, а як і що буде з усіма, кому не пощастило бути вчителем, - начхати.

«Цих грошей вистачило б на високу зарплату вчителям на десять років» - гаразд, повірмо навіть у це й тут само запитаймо: а на одинадцятий рік що робити?

Ще три роки тому в одному з ток-шоу вразила репліка одного радикального нинішнього кандидата у президенти: він запевняв (на жаль, не пригадаю точної цитати, але сприймалося сказане ним саме так), що коли побороти корупцію на митниці, це одразу наповнить бюджет і розв'яже всі економічні проблеми. Митний контроль як провідна галузь економіки й основне джерело наповнення державного бюджету.

Чому Зеленський, та й далеко не лише він, під час нинішньої виборчої кампанії більш-менш предметно веде мову лише про корупцію та боротьбу з нею?

По-перше, щоби вести з телеекранів мову про боротьбу з корупцією, не треба спеціальних знань. Можна виголошувати найпримітивніші тези — й аудиторія під оплески це сприйме.

По-друге, саме на боротьбу з корупцією — найбільший суспільний запит. Аудиторія хоче чути про боротьбу з корупцією — то й нате вам. А створили такий порядок речей ЗМІ. Бо саме питаннями корупції відає розслідувальна журналістика. Розглядати інші проблеми держави та тенденції, що в ній панують — то царина аналітики. От уже кілька років, як розслідувальна журналістика в фаворі, тоді як аналітику витіснено на маргінес, у блогерство.

Й от результат: чимало українців упевнені, що корупція — то й є єдина проблема й єдина перешкода до процвітання. Здолаємо корупцію — й наступного ж дня заживемо багато, мов у казці. Здолаємо останнього ворога — й настане нам комунізм. Чи варто уточнювати, що “здолаємо останнього ворога” - це типово російський світогляд?

Вкотре уточню: так, корупція — то страшна виразка на тілі України. Так, вона гальмує наш розвиток, занурює у візантійське болото. Але ж вона — далеко не єдина перешкода. Багату й розвинену Україну треба будувати, її неможливо вибороти чи відвоювати, боротьба з корупцією — це лише необхідна умова для подальшого будівництва, а не саме це будівництво.

Зі слів Зеленського й багатьох інших кандидатів же випливає, що буцімто десь в Україні лежать незліченні багатства, й корупціонери їх розкрадають, варто побороти корупцію — й те багатство дозволить нам жити щасливо віднині й у віки вічні. Поширений сюжет російських народних казок: впало на Іванушку щастя — тож може тепер усе життя лежати на печі й насолоджуватися.

А як розвивати економіку, як зробити її модерною й розвиненою — того Зеленський публічно не каже. Не каже, як будувати, а не лише експропріювати.

Й тут ми підходимо от до чого. Всі наші біди беруть початок у часах президентства Леоніда Кучми. Й економічні зокрема. Бо то саме він розбудував в Україні російську економічну модель, зробив Україну економічною копією Росії.

Однієї лише різниці він не врахував: Росія є дуже потужним експортером нафти та газу, а Україна не є — отже, російська модель сировинної, ресурсно-експортної економіки прирікає Україну на бідність. І на розквіт корупції, до речі, теж.

Ведучи мову про «відібрати й поділити» як про джерело всезагального процвітання, Зеленський тим самим показує: він просто шукає, чим замінити відсутнє нафтогазове джерело, де знайти інше. Й знаходить експропріацію експропріаторів як розв'язання задачі.

А річ у тім, що коли розмови про боротьбу з корупцією зводяться до того, скільки грошей це дасть до бюджету, такі розмови не варті й шеляга. Бо мета боротьби з корупцією — стратегічна, а не утилітарна. Мета ця — створити в Україну економічну систему, яка буде чесною й прозорою, за якою конкурентну боротьбу виграватимуть найкращі, а не найкорумпованіші. Коли економічними чемпіонами ставатимуть справжні чемпіони, а не ті, хто «домовився». Отоді, як наслідок, і бюджет наповнюватиметься — й не треба буде рахувати, на скільки років вистачить експропрійованого.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду