Кропивницький «Вітер»: канал новий, проблеми старі

19 Лютого 2019
4044
19 Лютого 2019
15:42

Кропивницький «Вітер»: канал новий, проблеми старі

4044
Кропивницький «Вітер»: канал новий, проблеми старі

На початку лютого ми писали про старт нового телеканалу «Вітер» у Кропивницькій області. Його запустив у Кропивницькому та Олександрії холдинг CBN («Центральноукраїнське бюро новин»), який уже має в регіоні кілька різнорідних ЗМІ. Кропивничанка Тетяна Левінська подивилась ефір каналу й дійшла висновку, що для музично-молодіжного каналу там якось забагато піару «Блоку Петра Порошенка» та місцевої влади.

Серед контенту, яким «Вітер» заповнює ефір, чимало інформаційних програм. Перші новини на сайті каналу датовані 24 січня. Спершу ведучі в кадрі не представлялись і не були титровані, й лише  5 лютого глядачі дізналися, що випуск веде Марія Староста.

Хронометраж кожного випуску — приблизно 15 хвилин. У першому випуску хронометраж сюжету про бурульки, які падають на голови мешканцям Кропивницького, змогли переплюнути два сюжети: про звіт народного депутата України Костянтина Яриніча з «Блоку Петра Порошенка» та про перехід двох храмів Московського патріархату до Православної церкви України  (3 хвилини 24 секунди). Цікаво, що перехід однієї з церков до ПЦУ коментує меценат, який фінансував її будівництво — чинний міський голова Кропивницького Андрій Райкович, також член «Блоку Петра Порошенка». Для балансу думок у сюжеті згадано, що чимало парафіян та настоятель храму не підтримують ідею переходу до ПЦУ, проте їхніх коментарів у сюжеті немає. Наступного дня, коли священики московської церкви провели прес-конференцію в приміщенні «Центральноукраїнського бюро новин», їхні коментарі таки показали. 

У випуску новин «Головні події вихідних та понеділка» 28 січня перший сюжет присвячений стрімкому зростанню кількості хворих на кір. Утім, поговоривши про кір, без перерви продовжили: «а динаміка захворювань на гострі респіраторні захворювання…». В іншому сюжеті цього випуску йдеться про захід ушанування пам’яті жертв Голокосту. Коментують краєзнавець Василь Доценко та головний редактор газети «Україна-центр» Юхим Мармер. Останній говорить: «национализм, нацизм вернее, он сейчас опять подымает голову. Успокаиваться и думать что всё у нас благополучно, и всё замечательно и всё будет прекрасно не стоит. Стоит просто сохранять память.  Ето касается не только Холокоста, но и Голодомора, и гражданской войны, и нынешней войны тоже». Риторика, яку б я радше сподівалась почути на одному з сепаратистських або кремлівських телеканалів. І точно не з уст шанованого в області редактора.

У «Підсумках дня» поміж інших тем розповідають про те, що в Новоархангельській районній лікарні завершили ремонт у відділенні анестезіології. Лікарню осучаснили завдяки децентралізації, каже голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, бо «громада сама мала змогу направити на це кошти». Тоді чому замість представників громади коментар беруть у голови ОДА?

У новинах 1 лютого Сергій Кузьменко з’являється знов, аби прокоментувати радісну звістку: завдяки «програмі президента» «Доступна медицина» у двох населених пунктах відкрилися амбулаторії та закуплені автомобілі для надання виїзної медичної допомоги. За збігом Кузьменко представляє в області «Блок Петра Порошенка».

Із рубрики «Спецрепортаж» дізнаємося, що «у Кропивницькому активісти долучились до команди Порошенка». А сюжет про те, що Україна «не зверне з курсу ЄС і НАТО», виставили на сайт каналу аж двічі.

Є й питання до шоу Red Hot Chili People. Не зовсім зрозуміло, про що шоу, хоча гасло «Секс, наркотики, рок-н-рол. Головне правило — ніяких правил» інтригує:

До студії запрошують гостей. Один з них політолог, інший пов’язаний з ресторанним бізнесом. Третій учасник приходить посеред розмови. Він блогер, і двоє інших учасників програми тиснуть на нього: мовляв, де ти береш гроші на життя? Стилістика програми схожа на посиденьки старих друзів, які давно на бачились і вирішили потеревенити. Лише в процесі розмови з’ясовується, що тема розмови — соцмережі та інтернет. Чому саме ці люди є експертами в цій темі, можна лише здогадуватись.

Зрозуміло, що шоу адресоване молоді. Більшість контенту каналу також адресована молоді: відеокліпи, музичні концерти, розважальні шоу. Випадають із контексту лише новини. Якщо канал музичний, логічно було б показувати новини зі світу музики, а не «Блоку Петра Порошенка».

Добре, що в області з’явився новий канал. Погано, що якість новин про життя Кропивницького й області на цьому каналі поки що не нова: ті самі порушення стандартів, політичний піар і технічні недоліки.  

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду