Передвиборча реклама: дружній обмін

28 Вересня 2018
858
28 Вересня 2018
10:00

Передвиборча реклама: дружній обмін

858
Передвиборча реклама: дружній обмін

На одній із київських вулиць з’явився наочний посібник із виборчої агітації по-українськи. Просто тобі пам’ятник, взірець, гідний музею.

Зовсім неподалік один від одного, практично поруч, стоять два білборди, які не те що видно з однієї точки – просто неможливо побачити один, не побачивши інший.

Перший: «Незалежність! Україна йде своїм шляхом! Петро Порошенко». І другий: «Майбутнє України в ЄС. Безпека України в НАТО. Юлія Тимошенко».

Отже, «незалежність». Досить давно вже в очах рясніє від білбордів: «Армія! Мова! Віра! Україна йде своїм шляхом! Петро Порошенко». Тут усе зрозуміло: усе це президент вважає своєю заслугою, своїм досягненням. І, взагалі-то, небезпідставно. Білборд про незалежність виконано в тій самій стилістиці. Тож і сприймається він, як продовження армії-мови-віри. Сприймається, ніби й незалежність України президент так само ставить собі в заслугу.

Якщо він мав на увазі «свій шлях» як справжню, реальну незалежність – треба ж було про це повідомити бодай одним словом!

Але річ у тім, що вислів про «свій шлях» має усталене сприйняття – як якийсь «третій шлях», особливий. Яскраві приклади «свого шляху» - Іран та Венесуела. А на пострадянському просторі про «свій шлях» найчастіше розповідають ті політики, які обстоюють «незалежність від Заходу».

Петро Порошенко досі обіцяв якнайтіснішу інтеграцію з ЄС та НАТО – аж до вступу до цих організацій, який неодмінно має статися в майбутньому. То що ж, він раптом змінив свій світогляд на 180 градусів?

Що ж до Юлії Тимошенко, то вона досі ніколи не вела мови про вступ до ЄС та НАТО – принаймні так відверто. А вела мову про той самий «свій шлях».

То що ж, на 180 градусів змінила свої погляди й вона? Порошенко й Тимошенко дружно обмінялися переконаннями?

Радше за все, вони просто обмінялися гаслами – задля того, щоби привернути до себе електорат одне одного. Або, простіше кажучи, «позичили» гасла одне в одного.

Оце, здається, й є квінтесенція передвиборчої агітації. А чи далі буде ще цікавіше?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
858
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду