Добрих змін не помічаємо...

Добрих змін не помічаємо...

24 Серпня 2017
811
24 Серпня 2017
10:33

Добрих змін не помічаємо...

811
Добрих змін не помічаємо...
Добрих змін не помічаємо...

Знайшлася в інтернеті така фотографія окупованого Росією Севастополя.

Це — далеко не перша бачена фотографія, де на людей-мурах дивиться з рекламних носіїв велетенське “мудре” й “добре” обличчя російського вождя. І в російських містах, і в окупованих, і навіть у тих, у яких буцімто “настамнет” - у донбаських, наприклад.

Ця агітреклама — найкраща ілюстрація до відомої аксіоми, що будь-яке явище приходить як трагедія, а відходить як фарс. Придивіться до обличчя плакатного Путіна — після такої агітації карикатуристам уже геть нема чого робити. І, до речі, не виключено, що це — зовсім не у переносному значенні: дурнувата агітація, яка не викликає нічого, окрім реготу, є найкращим способом прихованого протесту. Інша річ, що тоталітарне суспільство звикло все сприймати за чисту монету й нічого карикатурного, як правило, впритул не бачить і не розуміє. Воно не вміє посміхатися.

Подібні фотографії змушують раптом збагнути: а в нас же такого немає! Не дивляться на українців із білбордів обличчя Порошенка. Не розвішано на транспарантах його цитати. Немає.

А ще зовсім нещодавно ж було, та ще й як було! Всі попередні президенти нагадували про своє існування з рекламних носіїв, та ще й як нагадували. За часів Кучми навіть “триєдині” зображення множилися: Герб — Прапор — портрет Кучми. За часів Януковича його “інтелектуальний” фейс на білбордах не давав про нього забути.

А тепер — немає! Немає нічого подібного. Й ми вже навіть не уявляємо, що могло б бути, що зовсім нещодавно було. 

До хорошого призвичаюєшся швидко. Перестаєш його помічати. Тому, що хороше — це просто нормальне. Таке, як і має бути. А все ж таки, його варто цінувати. Бо відсутність зовнішньої реклами президента на вулицях — то й справді помітний крок подалі від радянської спадщини та совкових політичних та інформаційних традицій.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду