Канали мають не допускати «москальські руки» до українського ефіру

25 Лютого 2016
1796
25 Лютого 2016
17:56

Канали мають не допускати «москальські руки» до українського ефіру

Юрій Артеменко
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення
1796
Зараз є справедливий суспільний тиск, пов'язаний з проросійськими настроями, що раз за разом з’являються на каналах
Канали мають не допускати «москальські руки» до українського ефіру

Декілька найважливіших новин з сьогоднішнього засідання:

1. У 2015 р. моніторингами НацРади було виявлено 96 випадків ознак порушення вимог чинного законодавства у діяльності 8 ТРО. До нас надходять скарги від громадян, громадських об’єднань, Народних депутатів України. З відкритих Інтернет-джерел, а також офіційних сторінок, наприкл. Мін. культури РФ, було отримано інформацію щодо дати виробництва фільмів, яка відрізнялася від зафіксованої під час моніторингу в ефірі вітчизняних ТРО. Аналогічні випадки зафіксовано і у 2016 р. 

Я в цьому вбачаю ознаки маніпуляцій, шахрайства, думаю нас і наших глядачів дурять. Але уміло приховують це під купою юридичних документів.

Тому наразі вирішили звернутись до Служби безпеки України та Ген. прокуратури України з проханням здійснити перевірку достовірності документів наданих загальнонаціональним телеканалам України у 2015-16 рр. від російських правовласників майнових прав на фільми, поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

2. ICTV і їх фільми «Син батька народів» та «Диверсант 2. Конец войны».

В мене вже немає сил говорити, сваритись, пояснювати. В печінках сидять.

Поки що призначили позапланову перевірку. Є реальна потреба визначити підхід, як реагувати, якщо український продакшн знімає і випускає фільми з «проросійським душком». Спершу перевірка – потім звернемось до громадськості, продакшену, Незалежної медійної ради, щоб отримати і їх позицію.

3. І, звичайно, питання з «Інтером».

Ну, окрім фільмів, що мають проросійські мотиви. Була ще брутальна лайка в «Подробицях тижня», яка і набула найбільшого розголосу. 
Керівництво каналу нам намагались донести декілька фактів: є компанія «НІС», яка робить новини і відповідає за них; дамочку не тільки звільнили, а вже і видворили за межі України; «Інтер» взагалі не відповідальний і не впливає на політику «НІС», але все показує.

По-перше, у нас в законодавстві чітко визначено – за все, що показує канал відповідає директор. Все. 

Я, як глядач, включаю канал – плашка «Інтер» + матюки = і мені глибоко фіолетово, це зробив «ніс», «кіс», «піс». Було? Було. На «Інтері»? На «Інтері». Так, і відповідайте за це.

По-друге, з приводу дамочки. Мені на неї ще більш фіолетово – хто вона і що. Але мені дуже не все одно, чому росіянка там заправляла парадом. Замість того, щоб розвивати українську журналістику, на роботу беруть готових журналістів з РФ, розкручених, з поголосом «ностальгії», другосортних, які приїжджають сюди заробляти гроші. (П.С.: я дуже поважаю журналістів, що приїжджають в Україну відстоювати і підтримувати нас).

Зараз є справедливий суспільний тиск, пов'язаний з проросійськими настроями, що раз за разом з’являються на каналах. НацРада не може впливати на кадрову політику каналів. Але канали мають самі «почистити» свою ряди і не допускати «москальські руки» до українського ефіру.

Дав протокольне доручення на звернення до МВС та МЗС з проханням переглянути робочі візу російським журналістам на предмет мети їх роботи на теренах України, особливо тих, що приїхали після початку війни в Україні. 

P.S. 

Щоб не було спекуляцій та перекручувань моїх слів.
У попередньому пості я писав, що дав протокольне доручення на звернення до МВС та МЗС з проханням переглянути робочі візи російським журналістам.

Мався на увазі саме дозвіл на роботу в Україні, що видається після перевірки, і в якому встановлюється основна мета - отримувати заробітню платню за виконану роботу. Особливо після того, як розпочалась Революція і за нею АТО. Щоб розуміти, що люди приїхали сюди працювати на інтерес Україні, а не окупанта.

Джерело - https://www.facebook.com/iurii.artemenko/posts/904824129638438?pnref=story

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду