Олександр Роднянський: «Я не прихильник вічної пісні про поганий стан справ в українському кіно»

25 Липня 2013
16076
25 Липня 2013
15:42

Олександр Роднянський: «Я не прихильник вічної пісні про поганий стан справ в українському кіно»

16076
Олександр Роднянський: «Я не прихильник вічної пісні про поганий стан справ в українському кіно»

Продюсер та голова журі Одеського міжнародного кінофестивалю провів творчу зустріч, де говорив про нюанси професії продюсера, Голлівуд та важливість критики.


 
Продюсер - це людина, що здійснює проекти в умовах конкурентної ринкової економіки та відповідає за комунікацію з аудиторією. Сьогодні ми стикаємося з розумінням того, що продюсер встановлює зв'язок між автором і джерелом грошей. Це людина, яка вгадує соціальні бажання, виходячи з "температури" у суспільстві.

Я, звичайно, розраховую, що одного дня на мене впаде з неба якийсь талант. Я був би щасливий.

Я нескінченно далекий від розмов на загальні теми, я завжди дивлюсь на людські історії.

Кіно - це великий доктор, який може навіть найжорсткішими інструментами зміцнити волю до життя. Справжнє кіно робить людей кращими.


 
Найкращий спосіб для молодих режисерів бути поміченими - створити короткометражний фільм і відправити його на фестиваль.

Долю не обдуриш. Існує спортивна система координат: для того, щоб виграти на олімпійських іграх, потрібно перемогти на районних, міських, обласних, регіональних, національних змаганнях. Перескочити неможливо. Робіть і боріться.

Великий кінематограф створювався в Америці 60-х. Він став можливий завдяки поколінню бородатих кінематографістів з марихуаною, які прийшли на студії та почали працювати.

З періоду фільмів "Щелепи" та "Зоряні війни" і почалася нова епоха Голлівуду, яка завоювала весь світ.

Сьогодні серіали користуються величезним успіхом. Ось "Гра престолів" - це фентезі, в якому вбита казка.


 
Сакральність професії режисера зникла. Будь-хто може взяти будь-який ґаджет і зняти повнометражний фільм.

Ситуація з кінематографом в Україні, як і в будь-якій іншій країні, пов'язана із суспільними процесами. Все так критично тільки тому, що держава не успадкувала розуміння того, що з себе представляє. У нас ще не виникло питання: "А про що наше суспільство?". Хоч я - не прихильник цієї вічної пісні про поганий стан справ. Завжди знайдеться 3-5 гідних стрічок.

В Україні навряд чи з'явиться жанрове кіно, швидше авторське. Це станеться, коли хтось ризикне відповісти на питання інших. Український кінематограф може "вистрілити" за рахунок конкретних історій.

Є старий республіканський вираз: "Ми вважаємо за краще дати людині не рибу, а вудку". Голлівуд - це місце, де у кожного є вудка.


 
Повноцінна індустрія не може існувати без критики. Система координат, у рамках якої може утворитися живильне середовище, що здатне зрощувати таланти - це критика.

Без критичного ставлення до себе взагалі нічого не вийде.

Суспільство має сенс існування, якщо в ньому є критична маса добре освічених людей, що здатні думати. Їх має бути дуже мало, але вони повинні бути.

Записала Дар'я Борковська
Фото: Одеський міжнародний кінофестиваль
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дар'я Борковська, «Платформа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16076
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фуксман 3-ий
3928 дн. тому
так на///издел на всю Одессу, а не рассказал, просится ли Спилберг к нему в ассистенты
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду