detector.media
25.07.2013 15:42
Олександр Роднянський: «Я не прихильник вічної пісні про поганий стан справ в українському кіно»
Олександр Роднянський: «Я не прихильник вічної пісні про поганий стан справ в українському кіно»

Продюсер та голова журі Одеського міжнародного кінофестивалю провів творчу зустріч, де говорив про нюанси професії продюсера, Голлівуд та важливість критики.


 
Продюсер - це людина, що здійснює проекти в умовах конкурентної ринкової економіки та відповідає за комунікацію з аудиторією. Сьогодні ми стикаємося з розумінням того, що продюсер встановлює зв'язок між автором і джерелом грошей. Це людина, яка вгадує соціальні бажання, виходячи з "температури" у суспільстві.

Я, звичайно, розраховую, що одного дня на мене впаде з неба якийсь талант. Я був би щасливий.

Я нескінченно далекий від розмов на загальні теми, я завжди дивлюсь на людські історії.

Кіно - це великий доктор, який може навіть найжорсткішими інструментами зміцнити волю до життя. Справжнє кіно робить людей кращими.


 
Найкращий спосіб для молодих режисерів бути поміченими - створити короткометражний фільм і відправити його на фестиваль.

Долю не обдуриш. Існує спортивна система координат: для того, щоб виграти на олімпійських іграх, потрібно перемогти на районних, міських, обласних, регіональних, національних змаганнях. Перескочити неможливо. Робіть і боріться.

Великий кінематограф створювався в Америці 60-х. Він став можливий завдяки поколінню бородатих кінематографістів з марихуаною, які прийшли на студії та почали працювати.

З періоду фільмів "Щелепи" та "Зоряні війни" і почалася нова епоха Голлівуду, яка завоювала весь світ.

Сьогодні серіали користуються величезним успіхом. Ось "Гра престолів" - це фентезі, в якому вбита казка.


 
Сакральність професії режисера зникла. Будь-хто може взяти будь-який ґаджет і зняти повнометражний фільм.

Ситуація з кінематографом в Україні, як і в будь-якій іншій країні, пов'язана із суспільними процесами. Все так критично тільки тому, що держава не успадкувала розуміння того, що з себе представляє. У нас ще не виникло питання: "А про що наше суспільство?". Хоч я - не прихильник цієї вічної пісні про поганий стан справ. Завжди знайдеться 3-5 гідних стрічок.

В Україні навряд чи з'явиться жанрове кіно, швидше авторське. Це станеться, коли хтось ризикне відповісти на питання інших. Український кінематограф може "вистрілити" за рахунок конкретних історій.

Є старий республіканський вираз: "Ми вважаємо за краще дати людині не рибу, а вудку". Голлівуд - це місце, де у кожного є вудка.


 
Повноцінна індустрія не може існувати без критики. Система координат, у рамках якої може утворитися живильне середовище, що здатне зрощувати таланти - це критика.

Без критичного ставлення до себе взагалі нічого не вийде.

Суспільство має сенс існування, якщо в ньому є критична маса добре освічених людей, що здатні думати. Їх має бути дуже мало, але вони повинні бути.

Записала Дар'я Борковська
Фото: Одеський міжнародний кінофестиваль
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY