Кучма: Ми повинні дізнатися, хто головний замовник касетного скандалу

10 Лютого 2012
5912
10 Лютого 2012
15:20

Кучма: Ми повинні дізнатися, хто головний замовник касетного скандалу

5912
Він не користувався інтернетом, а Гонгадзе не був його головним критиком, каже президент
Кучма: Ми повинні дізнатися, хто головний замовник касетного скандалу

Правду про Георгія Гонгадзе ми знатимемо тоді, коли дізнаємося, хто стояв за Миколою Мельниченком. Про це сказав президент України (1995-2005) Леонід Кучма 10 лютого на круглому столі в газеті «Известия в Украине» у відповідь на запитання «Детектор медіа», коли він оприлюднить свою версію того, що сталося з Георгієм Гонгадзе.

 

«Я сьогодні набагато більше проінформований, ніж був інформований, коли був президентом. Коли я прочитав протоколи допитів, то взявся за голову. Все, що відбувалося навколо мене, тобто оці таємні диктофонні записи, знали основні діючі особи держави. Так ось просте питання, кому це було потрібно?», - запитав пан Кучма.

 

За його словами, це було потрібно для його дискредитації перед президентськими виборами 1999 року та після них. «Вони шукали, за що потрібно зачепитися, щоб з'їсти мене з тельбухами. Не вийшло. Тому почали шукати щось інше. Скажіть, чому після дня, коли зник Гонгадзе, не оприлюднювалися інші таємні записи? Записувати ж не переставали. Тому що все це було зроблено на замовлення», - переконаний президент.

 

Кучма запевнив журналістів, що не він говорив на плівках, оскільки в його лексиконі немає слів, які там звучать. «Я взявся за голову, коли Потебенько мені приніс з парламенту запис, який був оприлюднений Морозом, - згадав він. - Там одне слово нормальне, а два матерних. При чому маса слів, яких взагалі в моєму лексиконі немає, я їх не вживаю, це легко перевірити. У мене був знайомий директор Олександр Максимович Макаров - дивовижний матершинник. Так я з ним у цьому записі позмагатися б не міг. Все моє оточення знає мої характерні слова, і на що я в цій ситуації здатен».

 

Як колишній директор, зізнається Леонід Кучма, колись йому міцне слівце іноді допомагало вирішувати багато технологічних і господарських питань. «Пошлеш гарно - побіг і все швидко зробив», - зауважив він.

 

Він нагадав, що окрім Георгія Гонгадзе в нього було багато інших різних «любителів» серед журналістів. «Чому немає в записах головного генерала? Чому в записах немає Юлії Володимирівни? Вона такі компліменти на адресу Ющенка говорила, що якби їх оприлюднили, то вона ніколи б потім не була прем'єр-міністром. Це та інше треба проаналізувати з холодною головою і гарячим серцем», - каже президент.

 

«Я ставлю просте запитання: навіщо мені, людині, яка щойно обралася президентом на другий термін, у якої попереду було 5 років президентства, опускатися, вибачте, до найстрашнішої трагедії? Тим паче він же не був головним критиком, і не він писав, він просто розміщував», - зазначив пан Кучма.

 

Крім того, президент стверджує, що в той час не користувався інтернетом. «Я не користувався інтернетом, у мене не було інтернету, і в адміністрації не було інтернету, я поняття не мав, що таке інтернет-газета. Це правда, стовідсотково. Тому найголовніше в цій ситуації, я на цьому наполягаю, довести цю справу до логічного кінця. Ось вчора, коли виник касетний скандал у парламенті Романом Забзалюком. - ТК) , ця людина відразу сказала, хто замовник. Так ось ми повинні в Україні дізнатися, хто стояв за Мельниченком, хто головний замовник. І вони повинні відповісти на ваше питання», - каже пан Кучма.

 

На запитання журналіста, чи він уже знає, хто стоїть за Мельниченком, президент сказав: «Я вже давно знаю, що в Україні три українці і два гетьмани. У нас усі хочуть влади».

 

Нагадаємо, міжнародні та українські журналістські організації й рухи висловлюють стурбованість відсутністю прогресу в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5912
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Mykola
4459 дн. тому
Що він не дізнався, коли при владі був? А??
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду