detector.media
10.02.2012 15:20
Кучма: Ми повинні дізнатися, хто головний замовник касетного скандалу
Він не користувався інтернетом, а Гонгадзе не був його головним критиком, каже президент

Правду про Георгія Гонгадзе ми знатимемо тоді, коли дізнаємося, хто стояв за Миколою Мельниченком. Про це сказав президент України (1995-2005) Леонід Кучма 10 лютого на круглому столі в газеті «Известия в Украине» у відповідь на запитання «Детектор медіа», коли він оприлюднить свою версію того, що сталося з Георгієм Гонгадзе.

 

«Я сьогодні набагато більше проінформований, ніж був інформований, коли був президентом. Коли я прочитав протоколи допитів, то взявся за голову. Все, що відбувалося навколо мене, тобто оці таємні диктофонні записи, знали основні діючі особи держави. Так ось просте питання, кому це було потрібно?», - запитав пан Кучма.

 

За його словами, це було потрібно для його дискредитації перед президентськими виборами 1999 року та після них. «Вони шукали, за що потрібно зачепитися, щоб з'їсти мене з тельбухами. Не вийшло. Тому почали шукати щось інше. Скажіть, чому після дня, коли зник Гонгадзе, не оприлюднювалися інші таємні записи? Записувати ж не переставали. Тому що все це було зроблено на замовлення», - переконаний президент.

 

Кучма запевнив журналістів, що не він говорив на плівках, оскільки в його лексиконі немає слів, які там звучать. «Я взявся за голову, коли Потебенько мені приніс з парламенту запис, який був оприлюднений Морозом, - згадав він. - Там одне слово нормальне, а два матерних. При чому маса слів, яких взагалі в моєму лексиконі немає, я їх не вживаю, це легко перевірити. У мене був знайомий директор Олександр Максимович Макаров - дивовижний матершинник. Так я з ним у цьому записі позмагатися б не міг. Все моє оточення знає мої характерні слова, і на що я в цій ситуації здатен».

 

Як колишній директор, зізнається Леонід Кучма, колись йому міцне слівце іноді допомагало вирішувати багато технологічних і господарських питань. «Пошлеш гарно - побіг і все швидко зробив», - зауважив він.

 

Він нагадав, що окрім Георгія Гонгадзе в нього було багато інших різних «любителів» серед журналістів. «Чому немає в записах головного генерала? Чому в записах немає Юлії Володимирівни? Вона такі компліменти на адресу Ющенка говорила, що якби їх оприлюднили, то вона ніколи б потім не була прем'єр-міністром. Це та інше треба проаналізувати з холодною головою і гарячим серцем», - каже президент.

 

«Я ставлю просте запитання: навіщо мені, людині, яка щойно обралася президентом на другий термін, у якої попереду було 5 років президентства, опускатися, вибачте, до найстрашнішої трагедії? Тим паче він же не був головним критиком, і не він писав, він просто розміщував», - зазначив пан Кучма.

 

Крім того, президент стверджує, що в той час не користувався інтернетом. «Я не користувався інтернетом, у мене не було інтернету, і в адміністрації не було інтернету, я поняття не мав, що таке інтернет-газета. Це правда, стовідсотково. Тому найголовніше в цій ситуації, я на цьому наполягаю, довести цю справу до логічного кінця. Ось вчора, коли виник касетний скандал у парламенті Романом Забзалюком. - ТК) , ця людина відразу сказала, хто замовник. Так ось ми повинні в Україні дізнатися, хто стояв за Мельниченком, хто головний замовник. І вони повинні відповісти на ваше питання», - каже пан Кучма.

 

На запитання журналіста, чи він уже знає, хто стоїть за Мельниченком, президент сказав: «Я вже давно знаю, що в Україні три українці і два гетьмани. У нас усі хочуть влади».

 

Нагадаємо, міжнародні та українські журналістські організації й рухи висловлюють стурбованість відсутністю прогресу в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY