Шевченко не прогнозує найближчим часом змін до закону про доступ до інформації

6 Травня 2011
11259
6 Травня 2011
15:25

Шевченко не прогнозує найближчим часом змін до закону про доступ до інформації

11259
Шевченко не прогнозує найближчим часом змін до закону про доступ до інформації

Найближчим часом зміни до закону «Про доступ до публічної інформації» вноситися не будуть, незважаючи на те, що спікер Верховної Ради Володимир Литвин вже передав до Комітету з питань свободи слова та інформації документи з відповідною пропозицією. Про це 6 травня заявив народний депутат України, голова Комітету Андрій Шевченко під час громадської презентації закону «Про доступ до публічної інформації» та нового закону «Про інформацію», які набувають чинності 9 травня.

 

«Загрози ревізії цього закону в найближчому майбутньому я не бачу, і сподіваюся, вона не виникне, - підкреслив пан Шевченко. - Минулого тижня я як голова комітету отримав документ від Володимира Литвина. Це узагальнююча пропозиція від кількох структурних підрозділів парламенту щодо змін до закону про доступ до публічної інформації. Скажу загальне враження: є суттєві зауваження, які є сенс врахувати з часом, але є й зауваження, які докорінно можуть змінити філософію цього закону. Тому наша позиція:. ми будемо стояти за те, щоб у нас якомога швидше і якомога краще почав працювати той закон про доступ до публічної інформації, який прийнятий».

 

За словами Андрія Шевченка, важливо не допустити ревізії цього закону, оскільки цей документ є «величезним досягненням громадянського суспільства і журналістів».

 

Під час презентації також були оприлюднені плани політиків, громадськості і журналістів щодо моніторингу за дією закону про доступ до публічної інформації. Зокрема, народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформації планують здійснити низку поїздок обласними центрами України для зустрічі з представниками місцевої влади, громадськістю і журналістами, під час яких будуть роз'яснювати норми законів про інформацію і перевірятимуть, як закон запрацює на місцях. Крім того, буде підготовлений науково-практичний коментар до кожної правової норми закону про доступ до публічної інформації, який стане у нагоді не тільки журналістам, а й будь-якому громадянинові, повідомив пан Шевченко.

 

Координатор партнерства «Новий громадянин» Світлана Заліщук повідомила, що планується моніторинг виконання закону, серія тренінгів для чиновників, суддів та журналістів, а 10 травня розпочнеться перша скоординована акція, яка охопить всю країну. «Активісти надішлють запити до органів місцевого самоврядування в 457-ми містах України, щоб дізнатися, на що йдуть гроші, які щомісяця громадяни витрачають за догляд за будинками та прибудинковими територіями, коли сплачують житлово-комунальні послуги», - сказала Світлана Заліщук.

 

Загалом автор закону про доступ до публічної інформації Андрій Шевченко вважає, що підготовка до введення закону в дію зірвана, оскільки лише незначна частина органів влади призначила осіб, які відповідатимуть на інформаційні запити, і поміняла внутрішні правила документообігу.

 

Андрій Шевченко прогнозує саботаж з боку чиновників виконання цього закону. «Ми розуміємо, що опір системи очікується колосальний, оскільки ця система складалася десятиліттями, i треба просто ламати психологію», - сказав він.

 

Нагадаємо, що сьогодні у Верховній Раді деякі народні депутати, в тому числі з фракції Партії регіонів, висловлюються за внесення змін до закону про доступ до публічної інформації, прийнятого 13 січня. Правозахисники вважають, що такі зміни призведуть до звуження обсягу прав людини та суперечитимуть європейським стандартам.

 

 

Як писала ТК, закони «Про доступ до публічної інформації» і «Про внесення змін до закону "Про інформацію"» ухвалені 13 січня. Президент України Віктор Янукович підписав їх 3 лютого. Закони набувають чинності 9 травня.

 

Закони суттєво спрощують доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікують порядок акредитації журналістів, прискорюють строки отримання відповідей на запити, знімають обов'язок погоджувати інтерв'ю з посадовцями.

 

5 травня Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11259
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду