Комісія з журналістської етики розгляне випадок із інсценованим пограбуванням банку

7 Лютого 2008
21923
7 Лютого 2008
16:07

Комісія з журналістської етики розгляне випадок із інсценованим пограбуванням банку

21923
Комісія з журналістської етики розгляне випадок із інсценованим пограбуванням банку
7 лютого Комісія з журналістської етики розгляне випадок із інсценованим пограбуванням банку, яке знімали журналісти Нового каналу. Про це «ТК» повідомив член комісії, президент Академії української преси Валерій Іванов.
 
На думку Валерія Іванова, журналісти вийшли за межі своїх прав, беручи участь в інсценуванні пограбування. «На мій погляд, тут можливі два варіанти, - каже пан Іванов. – Перший – це якщо, як каже шеф-редактор каналу Володимир Павлюк, вони не знали про мету і план дій цього «Товариства придурків» і просто їхали на якусь акцію, яку їм обіцяли влаштувати в «Ощадбанку». Другий – якщо вони знали, навіщо і куди їдуть. І в першому, і у другому випадку вони неправі. У першому – не мали права дозволяти використовувати себе як інструмент при здійсненні явно протизаконних дій, у другому – мали хибне уявлення про те, що «мета виправдовує засоби».
 

Валерій Іванов переконаний, що дії, які могли завдати шкоди здоров’ю навколишніх, не виправдовуються метою – показати суспільству, що охорона банків не є надійною. «Якщо говорити з погляду права, журналісти правильно роблять, не розкриваючи джерела інформації – членів цієї організації, які брали участь у цьому інсценованому нападі. Але це не значить, що вони мали сприяти їхнім діям», - каже він. Президент Академії української преси також зазначив, що журналісти Нового каналу навели у своєму сюжеті неправдиві відомості про відсутність у приміщенні відділення «Ощадбанку» відвідувачів. Насправді за його словами, там були пенсіонерки. Були, за словами Валерія Іванова, й інші коментарі журналістів, які не відповідали дійсності.

 

За інформацією прес-служби Нового каналу, Олег Величко вже залишив Шевченківський райвідділ міліції. Зараз там дає свої свідчення оператор Аліса Банковська. Також прес-служба повідомляє, що міліція вилучила мікроавтобус, на якому учасники інциденту прибули на вулицю Вавілових.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21923
Читайте також
11.02.2008 14:43
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
44 994
10.02.2008 15:20
Влад Абрамов, Ксения Гришина, Ирина Ковальчук, Ирина Соломко, «Сегодня»
37 912
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Foreigner
5922 дн. тому
А де відповідальна журналістика? Як іноземцеві, який живе в Україні, мені дуже прикро побачити тут на сайті рівень підтримки на адресу тих кількох журналістів “Нового каналу”, які вчора органіували інцидент у банку і використали пограбування банку, як привід для репортажу. Такий тип репортерства не є журналістикою, це є сенсаціоналізм. Іншими словами, шокуючі речі не є справді вартими репортерства. Українські мас-медіа мусять повністю усвідомлювати, що вони роблять і кажуть. Вони мусять шукати правду і повністю повідомляти її, бути чесними та етичними в журналістиці; надавати слово тим, хто не має можливості висловитися, і постійно давати собі звіт, що вони роблять. Tі журналісти з “Нового каналу”, які організували і брали участь в інциденті в банку, повинні були триматися осторонь будь-яких зв”язків та речей, що можуть завдати шкоди їхній чесності, та довірі до них. На цих двох вищезазначених характеристиках грунтується кодекс поведінки в БУДЬ_ЯКІЙ професії і цих характеристик треба неухильно дотримуватися. Журналісти - більше є шукачами і повідомлювачами важливої для суспільства інформації, ніж організаторами подій заради репортажу в новини. Ті журналісти з “Нового каналу” перетворилися на режисерів кіно, ніж далі виконували справжню журналістську роботу. Я не можу уявити, щоб хтось із великих репортерів світу, як Волтер Кронкайт, Вульф Блітцер і Пітер Дженнінгс, зробили б подібне! Водночас, ми всі могли бачити, як недавно великий Ден Разер знищив 40 років своєї кар”єри через неетичну поведінку. Останнє: українське суспільство повинне отримувати від своїх мас-медіа насправді тільки відповідальну журналістику.
катастрофа
5922 дн. тому
Неужели в этой стране не осталось ни одного нормального интеллигентного человека в журналистике?!...Одни придурки - то Соболев и Ко во Франции, то эти недоумки в банке, то журналисты прутся в Раду неизвестно зачем и какого.... Профнепригодность - вот главная черта укр.журналистики.... Очевидно -корни глубже - в семьях этих людей и в воспитании их в отраслевых ВУЗах....И конечно, главное - за деньги и самопиар люди готовы на все... продается профессиональная порядочность и человеческая совесть ...
Oksana
5922 дн. тому
А ви подумали, так звані панове журналісти і журналістки, за жінок-касирів, яких ви довели до інфарктів? Ну що, вдалий у вас вийшов сюжет? Удачі! А Комісія з журналістської етики не вживає абсолютно ніяких профілактичних заходів, навіть лапкою не колише, хоть би якісь лекції читали чи курси організвали чи що, чи хоч статті писали б. Вимираючий орган, який тільки по факту щось береться оцінювати. По яким критеріям, до речі, ви оцінюєте? Є якась система, градація? Цікаво було б подивитись. Сайт не оновлювався років триста. А так званих журналістів, яких "грубо допитували в міліції", навіть захищати не хочеться. Це позор для журналістики
Baster
5922 дн. тому
К сожалению, не первый и не единичный случай. Комиссия должна дать не только оценку конкретному факту (хотя, что тут оценивать!), но и установить общие рамки, что можно, а что нельзя в журналистике. Если мама с папой не вложили норм морали, зачеты-экзамены в институтах проходили за наличный расчет, то может хоть уважаемая комиссия вправит мозги? А вдруг?
журналист
5922 дн. тому
Самое отвратительное в происшедшем -- это то, что дейтвия таких вот отдельных лиц дискредитируют всех журналистов и социальный статус нашей профессии. Еще вчера слова "выпускающий редактор" или "шеф-редактор новостей" вызывали у людей уважение, а после случившегося будут ассоциироваться с "обществом придурков" Люди будут от журналистов шарахаться, а милиционеры видеть потенциально опасных лиц. И главное -- насколько же нужно не уважать себя, свою профессию, свой канал, чтобы отправить группу снимать "общество придурков" для выпуска новостей!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду