Актриса Галина Стефанова відкликає своє ім’я зі списку номінантів на Шевченківську премію

28 Січня 2008
19649
28 Січня 2008
17:58

Актриса Галина Стефанова відкликає своє ім’я зі списку номінантів на Шевченківську премію

19649
Актриса Галина Стефанова відкликає своє ім’я зі списку номінантів на Шевченківську премію

Актриса Галина Стефанова, висунута цьогоріч на здобуття Національної премії імені Шевченка за три моновистави («Стіна» за п’єсою Юрія Щербака, «Польові дослідження з українського сексу» за однойменним романом Оксани Забужко та «Палімпсест» за текстами Василя Стуса), відкликає своє ім’я зі списку номінантів. Про це вона заявила у відкритому листі, надісланому, зокрема, на адресу «Детектор медіа».

 
 Причиною такого рішення пані Галина називає принизливу ситуацію, в котру її поставив голова комітету шевченківської премії пан Роман Лубківський. Спочатку він, за словами пані Галини, одноосібно вилучив зі списку моновиставу «Польові дослідження з українського сексу», а потім (відповідаючи на її прохання повернути названий твір до списку) почав посилатися на бюрократичні процедурні моменти, в такий спосіб позбавляючи сенсу перегляд свого рішення.
 Наразі «ТК» намагається отримати коментарі від представників Комітету та зокрема пана Лубківського.
 
 Нижче наводимо текст відкритого листа повністю.
 

Відкритий лист актриси Галини Стефанової

 

Комітету з Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка

та голові Комітету Лубківському Р.М.

 
 
Одразу після Різдвяних Свят я звернулась до Вас із наступною заявою:
 

«Комітету з Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка,

та голові Комітету Лубківському Р.М.

актриси Стефанової Галини Анатоліївни

 
Заява.
 

Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та науково-методична рада Національного музею літератури України запропонували на здобуття Національної премії України ім.Т.Г. Шевченка три мої моновистави. Це «Стіна» за п’єсою Ю.Щербака, «Польові дослідження з українського сексу» за однойменним романом Оксани Забужко та «Палімпсест» за текстами Василя Стуса.

  

Моє ім’я є в числі номінантів на Шевченківську премію 2008-го. Але я не можу погодитись із тим, що з переліку вистав вилучено «Польові дослідження з українського сексу» за романом Оксани Забужко. Цей твір було обрано до постановки за талановите, гранично відверте і безкомпромісне втілення болю, проблем, тривог і сумнівів мого покоління.

  

Комітет з Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, пропонуючи номінантові підписати анкету, тим самим узгоджує із тобою, що зі свого доробку ти можеш і хочеш представити.

  

Три вищезгадані моновистави становлять нерозривну єдність для мене, як для актриси, людини, жінки і громадянки.

  

Кожна з цих вистав по-своєму, без перебільшення, рятувала мене, коли я опинилася поза простором репертуарного театру. Моновистави допомагали жити далі, залишаючись в акторській професії і зберігаючи творче обличчя.

 

Тому вилучення з переліку будь-якої з цих вистав є для мене абсолютно неприйнятним.

  

Прошу Вас повернути до списку номінацій виставу «Польові дослідження з українського сексу» за однойменним романом Оксани Забужко із невідкладним повідомленням у ЗМІ, або зняти моє ім’я зі списку номінантів, бо такою ціною я не можу залишатися в числі претендентів на здобуття Шевченківської премії.

 17 січня, 2008 року
 

 З повагою,

 Галина Стефанова»
  

Через тиждень після подачі мною цієї заяви, в телефонній розмові, голова комітету Р.М. Лубківський повідомив мене, що заява буде розглядатися лише з Комітетом наприкінці лютого. Хоча рішення про вилучення із переліку вистави «Польові дослідження з українського сексу» за однойменним романом О. Забужко було прийняте головою Комітету Р.М. Лубківським одноосібно, без узгодження з Комітетом.

 На моє перше усне звернення з цього приводу, голова Комітету запевнив, що виставу буде повернено до списку, але треба звернутися з письмовою заявою, що я і зробила. Тепер все виглядає інакше. Зрозуміло, що наприкінці лютого будь-яке рішення з приводу моєї заяви втрачає сенс, оскільки громадські обговорення довкола номінантів уже завершаться.
 
 

Оскільки вся ця ситуація набула для мене принизливого характеру, я хочу прийняти виважене і остаточне рішення.

  

Я ВІДКЛИКАЮ своє ім’я зі списку номінантів на здобуття Шевченківської премії 2008 року.

 

Підкреслюю, що до Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка ставлюсь із найвищою повагою і пієтетом, і далі вважаю, що ця премія має бути найвищою і найпрестижнішою відзнакою в нашій Державі, і задля цього нашому суспільству варто не пошкодувати праці.

  

Сподіваюсь, що Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та науково-методична рада Національного музею літератури, які висували мене на здобуття Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка 2008 року, зрозуміють, що в даному випадку для мене це єдиний можливий крок.

  

27 січня, 2008 року

  

З повагою, Галина Стефанова

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19649
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Люстрація
5932 дн. тому
Лубківським поняття сумлінності не відоме. Це христопродавці. Папаша служив іще за совка на ниві "радянського інтернаціоналізму", синок - лизав дупу Кучмі, Ющу і вилизав аж до посади посла в Хорватії. Ще й встиг меншого брата прилаштувати в секретаріаті Юща
вермутЪ
5932 дн. тому
шр забужко шо лубківський, шо прємія. шо актирса -- один х.
Zina
5932 дн. тому
Все хорошо помнят, как в 2005 Маркиян Лубкивский, работая заместителем Зинченко, "трудоустроил" своего папу. Для этого "убрали " Ивана Дзюбу, не просто заслуженного человека - одного из достойнейших людей нашей страны. Даже Кучма его не трогал, понимал уровень его культуры и масштаб личности. Все тогда промолчали. А теперь пожинаем. Конечно, один человек не сможет побороть этот чиновничий беспредел и местечковость лубкивских, которые считаю себя в праве. Но молчать нельзя, мы и так на краю культурной пропасти. Ваш поступок - пример тем, кто за любую награду готов забыть о достоинстве.
преображенський
5933 дн. тому
Я ВАС НЕ ЗНАЮ, АЛЕ ВИ - МО-ЛО-ДЕЦЬ! ТАК ЇМ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду